Skip to content

„Z cugom v zeleno Međimurje“ u subotu, 20. travnja uz Radio Kaj

Posted in Turizam bez granica

Turističko-volonterski program „Z cugom v zeleno Međimurje“ Turističke zajednice Međimurske županije održan je u subotu, 20. travnja 2024. godine, ususret obilježavanju Dana planeta Zemlje. Na putu „Z cugom v zeleno Međimurje“ s javljanjima uživo iz vlaka, a potom i brojnih međimurskih destinacija, uključenih u program, bila je i terenska ekipa Radija Kaj, koju je predvodila Karmen Špiranec.

Vlak od Zagreba do Čakovca vozi gotovo tri i pol sata, a u Turističkoj zajednici Međimurske županije odlučili su tu sporost iskoristiti u korist dodatnog turističkog brendiranja Međimurja kao održive destinacije. Putovanje „cugom“ od Zagreba do Čakovca bilo je protkano prezentacijom međimurske eno-gastronomske ponude, a putnicima je, uz brojne degustacije, poslužen i međimurski doručak uz glazbeni program Žige Međimurskog. U sklopu programa „Laboratorij razvoja održivog turizma“ na 10 turističkih lokaliteta u Međimurju pripremljen je i niz volonterskih aktivnosti koje doprinose razvoju zdrave organizacijske kulture lokalne zajednice pa su se brojni volonteri okušali u proljetnim radovima, izradi eko svijeća, izradi i postavljanju kućica za ptice te hotela za kukce, kao i nizu dugih aktivnosti. Uz kvalitetno odrađene poslove, zadovoljstvo domaćina, organizatora, ali i samih volontera bila je iznad svih očekivanja, ocijenio je direktor Turističke zajednice Rudi Grula.

– Radimo na održivijoj mobilnosti svjesni dobrog ekološkog utjecaja vlaka na okoliš, za razliku od drugih načina putovanja. Također, naši su putnici danas i volonteri, koji su dali veliki doprinos da nam Međimurje bude čišće, toplije i još ljepše te spremno za daljnjih prihvat gostiju, rekao je Grula te najavio kako Turistička zajednica Međimurske županije planira nastaviti s organizacijom putovanja vlakom iz Zagreba u Međimurje, povodom velikih turističkih manifestacija, kao što su Urbanovo, Forestland i druge.

Davne 1860. godine prva pruga u Hrvatskoj otvorena je upravo na području Međimurja. Bila je to dionica Kotoriba-Macinec, pruge od Budimpešte do Trsta, zbog čega Međimurci imaju i poseban sentiment prema željezničkom prometu. Putovanje vlakom i danas se nameće kao ekološki oblik putovanja u svijetu poznat pod terminom slow travel.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska