Skip to content

Kajkavci u Lisinskom 2018.

Posted in Izdvojeno1, and Kajkavci u Lisinskom

Kajkavci u Lisinskom 2018. godine, velika manifestacija zajedništva, ispunjena brojnim gospodarskim, turističkim i kulturološkim sadržajima, pet kajkavskih županija, grada Zagreba i Radija Kaj, uspješno je završila u nedjelju 11. ožujka 2018. godine, svečanim koncertom u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Nakon prigodnih riječi gradonačelnika Zagreba Milan Bandića i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, Koprivničko-križevačke Darka Korena i Varaždinske županije Radimira Čačića, te zamjenika župana Međimurske županije Sandre Herman i Zagrebačke županije Hrvoja Frankića,  direktora Radija Kaj Drage Gradečaka, nastupili su brojni kajkavski izvođači.

Posjetitelji su, uz pjesmu i ples KUD-ova, glazbenih sastava i solista, mogli kušati jela i pića, te vidjeti pripadnike povijesnih postrojbi hrvatske vojske. Uz  proizvode i usluge u kontinentalnom turizmu, na sajmu su predstavljeni poljoprivredni proizvodi, gospodarstva i obrti, te tradicijski proizvodi. Najmlađi su se mogli igrati s tradicijskim drvenim igračkama, dok su odrasli mogli uživati u sirevima, zelju, bučinom ulju i kvalitetnom vinu, pjenušcu, degustirati štrukle, kolače, te meso z tiblice.  Izloženi su radovi čipke i djela naivne umjetnosti.  Prikazan je tradicijski način gaženja varaždinskog zelja i pripreme domaćeg putra, a posjetitelji su upoznali  uzorne seoske žene i vinske kraljice Zagrebačke županije, ali i vidjeti modnu reviju Kotke.

Najavljene su i iduće manifestacije:  Bučograd na Špancirfestu, Zeljarijada u Vidovcu, Okusi varaždinskog kraja, Križevačko veliko spravišće, Picokijada, Renesansni festival, Babičini kolači, Štruklijada… projekt Kajkavci u Lisinskom, pet županija i grada Zagreba, nastavlja se i iduće godine, kao velika manifestacija suradnje i zajedništva, jedinstvena u čitavoj Hrvatskoj.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska