Skip to content

Projekt „Z cugom v Međimurje“ predstavljen u emisiji Turizam bez granica

Posted in Turizam bez granica

Projekt „Z cugom v Međimurje“, predstavljen je u novom izdanju popularne emisije Radija Kaj „Turizam bez granica“, emitirane uživo u petak, 12. travnja 2024. godine, od 11,00 do 14,00 sati iz sjedišta Turističke zajednice Međimurske županije u Čakovcu. Urednici emisije Karmen Špiranec, događanje su predstavili župan Međimurske županije Matija Posavec, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, suorganizatorica događaja Jelena Berečić, voditeljica marketinga Termi Sveti Martin na Muri Jelena Petrošanec te Zvonko Lajtman vlasnik Ruralne kuće za odmor Lina.

Međimurje je od 2023. godine certificirana destinacija održivog turizma. Obveze prema certifikaciji su utjecati na smanjenje negativnog klimatskog otiska i podržavati održive djelatnosti, a s obzirom na činjenicu da je ovdje otvorena i prva pruga u Hrvatskoj, davne 1860. godine, Međimurci imaju i poseban sentiment prema željezničkom prometu, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svjesni svojih vrijednosti i velikog interesa posjetitelja, kontinuirano nadograđujemo našu turističku ponudu, istaknuo je župan Posavec i najavio uređenje Hiže međimurske popevke u Donjoj Dubravi, revitalizirati kaštel Feštetić u Pribislavcu, te izgraditi interpretacijski centar sv. Jeronima, rođenog u Međimurju, odnosno kroz projekt Eko centara i dalje će se nadograđivati ponuda za sve goste.

U sklopu programa „Laboratorij razvoja održivog turizma“ u Međimurskoj županiji odlučili su testirati jedan vid mobilnosti i povezati ga s volonterskim aktivnostima koji doprinose razvoju zdrave organizacijske kulture lokalne zajednice. Naime, sve više građana želi živjeti i putovati održivo zbog čega Europa proživljava pravu malu renesansu, kada su u pitanju željezničke veze. Putovanje vlakom ostavlja znatno manji ugljični otisak od letenja pa brojne europske države ulažu ogroman novac u modernizaciju željezničkih koridora. S obzirom da su međimurski turistički djelatnici u mnogim primjerima istinski predvodnici, ne čudi što će ovdje zaživjeti još jedan od turističkih projekata.

Uoči Dana planete Zemlje u subotu, 20. travnja 2024. godine, Turistička zajednica Međimurske županije uputila je poziv svojim posjetiteljima da daju svoj volonterski doprinos za održivo Međimurje i planet Zemlju, dožive održiv način putovanja, a svojim djelima pomognu očistiti, urediti i očuvati  prirodnu i kulturnu baštinu Hrvatskog cvjetnjaka.

– Toga dana cug mašina bude fućnula točno u 07,00 sati na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Slijedi putovanje do Čakovca i Murskog Središća, uz zabavni program i međimurski doručak u vlaku. Po dolasku u Međimurje izletnike očekuje posjet čak 10 lokacija, odnosno upoznavanje lokalnih heroja održivog turizma, sudjelovanje u volonterskim akcijama, druženja uz fina međimurska jela i vina, izleta na najatraktivnije prirodne i baštinske lokacije međimurskog održivog turizma, najavio je direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula.

Goste će diljem Međimurja prevesti turistički Hop-on i Hop-off autobusi,  sadržaj koji je kroz protekle tri godine postao prepoznatljiv i odlično prihvaćen među brojnim posjetiteljima i domaćim ljudima, rekla je suorganizatorica događanja Jelena Berečić.

U projekt „Z cugom v Međimurje“ i zapravo priču održivog turizma Međimurske županije, snažno su uključene i Toplice Sveti Martin, istaknula je voditeljica marketinga Jelena Petrošanec i napomenula kako će se u Termama toga dana od otpadnog ulja iz kuhinje izrađivati mirisne svijeće, a kompletan prihod od njihove prodaje ide u fond za zbrinjavanje napuštenih pasa.

U projekt je uključena i, najvišim ekološkim certifikatima, certificirana Eko ruralna kuća Lina Pleškovec, gdje će volonteri biti uključeni u uređivanje javne taktilne staze, a sve uz upotrebu prirodnih materijala, dodao je vlasnik Zvonko Lajtman.

Projekt „Z cugom u Međimurje“ bit će nastavljen i uz druge velike međimurske turističke manifestacije poput Forestlanda, Urbanova i Noći balona u Prelogu.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska