Skip to content

U Međimurskoj županiji predstavljen elektronički sustav budućnosti za izradu prostornih planova

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – U radnom posjetu Međimurskoj županiji u petak, 23. veljače 2024. godine, boravio je ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj RH Bojan Linardić, predstavivši pritom, županima Međimurske i Varaždinske županije Matiji Posavcu i Anđelku Stričaku te predstavnicima zavoda za prostorno planiranje i resornih upravnih odjela ove dvije županije, prednosti koje donose prostorni planovi nove generacije. Bila je ovo prigoda i za redovnu koordinaciju zavoda za prostorno uređenje dviju sjevernih županija, iz kojih je potekla inicijativa za intenzivnijom suradnjom upravnih odjela u području prostornog uređenja i gradnje, u cilju pružanja efikasnije usluge građanima. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine  početkom godine je objavilo Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstva za izradu prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava ePlanovi. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta EU sljedeće generacije, za koji se prijave zaprimaju do 30. lipnja 2024. godine, odnosno do iskorištenja alokacije poziva.

Međimurska županija je postigla jedan od najviših postotaka u državi u efikasnosti na području prostornog planiranja i građenja, istaknuo je župan Matija Posavec, argumentirajući tvrdnju brojkama iz protekle godine, kada je služba urbanizma Međimurske županije od 3.385 predmeta riješila 3.316, te dosegnula efikasnost od gotovo 98 posto. – Pozdravljamo projekt uvođenja suvremenog elektroničkog sustava za izradu prostornih planova nove generacije kao dobrodošlo rješenje kojim ćemo dodatno ubrzati i olakšati izdavanje akata za gradnju i realizaciju investicija na svim razinama upravljanja, rekao je župan Posavec, dodavši da su Međimurska i Varaždinska županija povezivanjem upravnih odjela za prostorno uređenje već postigle značajne rezultate te uzajamno osnažile svoje stručne službe.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak također je pozdravio unaprjeđenje koje donosi uspostava elektroničkog sustava ePlanovi. – I u prostornom planiranju važnu ulogu igra suradnja koju njegujemo s Međimurskom županijom, s kojom nas spaja i Drava, čijoj zaštiti obje županije pridonose. Varaždinska županija je u postupku zaštite našega gorja, osobito vrlo posjećene Ivanščice, a zaštita prirodnih resursa dio je prostornih planova, rekao je župan Stričak, istaknuvši kako pozdravlja i investicije koje će unaprijediti cestovnu infrastrukturu obiju susjednih županija, poput gradnje obilaznice od Čakovca do Varaždina, jer takva ulaganja donose razvojnu snagu sjeveru zemlje.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska