Skip to content

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan na sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA –  Proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina, održanoj u petak, 23. veljače 2024. godine u Krapini, prisustvovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Članovi vijeća na čelu s predsjednikom HGK, županijske komore Krapina Anđelkom Švaljekom, ali gospodarstvenicima ovog područja, predstavili su ministru Habijanu primjere dobre prakse iz gospodarskog sektora, ali i upoznali ga sa sveukupnim stanjem gospodarstva na ovom području. – Koliko je jaka snaga gospodarstvenika ove županije govori i podatak o 2,4 milijarde eura prihoda i 200 milijuna eura dobiti, rekao je ministar Habijan dodavši kako je fokus sjednice bio na Akcijskom planu koji je Vlada RH usvojila  krajem prošle godine, a tiče se smanjenja parafiskalnih davanja što je predstavljalo veliki teret i uteg u poslovanju gospodarstvenika. – Drago mi je da ćemo do kraja ovog kvartala, završiti 70 mjera akcijskog plana rasterećenja, a radi se o 132,7 milijuna eura, zaključio je ministar Habijan.

Sjednici su prisustvovali i saborski zastupnik, predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. -Gospodarstvo Hrvatskog zagorja ima se čime pohvaliti, a brojke i makroekonomski pokazatelji nagovještavaju da je vrijeme ispred nas itekako perspektivno, naglasio je saborski zastupnik Tušek.

-Gospodarstvo i Krapine i cijele Krapinsko-zagorske županije se kontinuirano razvija, a u proteklih 10 godina sagrađeno je niz novih hala i prostornih subjekata te je najavljeno nekoliko kapitalnih investicija na području grada Krapine, istaknuo je saborski zastupnik Gregurović.

Od 2013. godine, gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije bilježi  kontinuiran rast prihoda i dobiti, pokrivenost izvoza uvozom od 1,6 do 1,8%, a sve više zemalja je prepoznalo kvalitetu proizvoda  gospodarstvenika ovog područja. – Treba naglasiti da postoji dobra suradnja gospodarstvenika svih jedinica lokalne samouprave, a ove brojne krize koje su nas zahvatile samo su pokazale da u proizvodnji trebamo biti samodostatni, naglasio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Kako je istaknuo predsjednik Komore Švaljek, radi se o županiji koja je proizvodno izvozna, a iz godine u godinu bilježi rast poslovnih rezultata. – Uz brojne izazove poput rata i recesije, složili smo se da su proizvodnja i izvoz značajni te da treba biti spreman na sve scenarije kada više neće biti mogućnosti za povlačenje sredstava iz EU fondova, dodao je Švaljek.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska