Skip to content

„Pisanica od srca“ iz Koprivnice u četvrtak, 14. ožujka u emisiji Turizam bez granica

Posted in Turizam bez granica

Naivna umjetnost, koja svoje korijene ima u Koprivničko-križevačkoj županiji, svake godine pa tako i ove, do izražaja na jedinstven način dolazi u korizmeno vrijeme. Naime, 2007. godine Koprivničko-križevačka županija pokrenula je jedinstveni projekt „Pisanica od srca“ u sklopu kojeg se u maniri naive oslikavaju velike pisanice. Ovogodišnja, 15. po redu izložba velikih oslikanih pisanica otvorena je u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine, na novouređenom Zrinskom trgu u Koprivnici, a bio je to povod za novo izdanje emisije Radija Kaj Turizam bez granica, koja je, sa središnjeg koprivničkog trga, uživo realizirana od 11,00 do 14,00 sati. Gosti urednici Petri Slavečki bili su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev i trojica slikara, koji u projektu sudjeluju od prvih dana; Stjepan Pongrac, Josip Gregurić i Zlatko Štrfiček.

– Ove godine na izložbi „Pisanica od srca“ izloženo je ukupno osam dvometarskih pisanica, među kojima je i jedna nova, kojoj je krajnje odredište Općina Lovas, a izložena je i prva pisanica, od koje je sve krenulo, izrađena od drveta, tako da su posjetiteljima prikazani i sami počeci velikog, zaštićenog projekta „Pisanica od srca“ u sklopu kojeg je, zahvaljujući brojnim umjetnicima, do sada nastalo oko 150 pisanica, napominje pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev.

Pisanice oslikane u maniri naive, svoja su krajnja odredišta našle u brojnim gradovima diljem svijeta, od Rima, Pariza pa čak do New Yorka, a sam izložba „Pisanica od srca“ prošle je godine po prvi put postavljena, osim u Koprivnici, u njemačkom Volfsburgu, sjedištu Wolfsvagena, gdje će biti upriličena i ove godine, od 16. ožujka do 1. travnja, a tamo će boraviti i podravski majstori naive, koji će održavati radionice oslikavanja pisanica.

Od ukupno oko 150 velikih, dvometarskih pisanica, nastalih u projektu „Pisanica od srca“, njih čak 80-ak oslikao je Stjepan Pongrac, koji ističe kako u izradi ovih pisanica sudjeluje četvero umjetnika, koji svoje ideje sklapaju u cjelinu. – Najčešće radimo četiri godišnja doba, s 90 posto svojih detalja, podravskih motiva, dok je preostalih 10 posto motiva vezano uz mjesto u koje odlazi određena pisanica, kaže Pongrac.

U projektu „Pisanica od srca“ od samih početaka sudjeluje i Josip Gregurić, koji ističe kako je za oslikavanje pisanice potrebno tri do četiri dana, ali da umjetnici to rade zdušno, jer su zahvaljujući ovom projektu puno putovali, a posebna čast im je bila pokloniti pisanicu Svetom ocu papi Benediktu XVI. – Poseban je doživljaj pisanicu oslikavati pred publikom u drugim mjestima, a zahvaljujući tome dodatno populariziramo našu naivnu umjetnost, ističe Josip Gregurić.

Među pionirima projekta „Pisanica od srca“ je i slikar Zlatko Štrfiček, a kako kaže, od oslikavanja pisanica, unatoč tome što je to izrazito zahtjevan posao, neće odustati sve dok ga zdravlje služi. – Pisanice od srca obišle su gotovo cijeli svijet i dodatno populariziraju našu naivu, po kojoj su i jedinstvene te se nadamo da će i dalje pobuđivati interes ljudi, rekao je Štrfiček.

– Izložba „Pisanica od srca“ privlači veliku pažnju iz godine u godinu, a projekt je pokrenut u našoj Turističkoj zajednici u cilju dodatne promocije Podravine, tradicije i kulture Koprivničke županije, ali i promocija naive, čije je ishodište u Hlebinama. Mislim da smo u tome i uspjeli te napravili jedan dobar turistički proizvod, rekao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

 Izložba „Pisanica od srca“ koja je postavljena na novouređenom Zrinskom trgu u Koprivnici i koja mu u ovo predblagdansko vrijeme daje posebnu čar, može se razgledati do 8. travnja 2024. godine.

Foto: TZ Koprivničko-križevačke županije

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska