Skip to content

Svečana sjednica Skupštine uz Dan Međimurske županije

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije u Čakovcu u utorak, 30. travnja 2024. godine, obilježen je Dan Međimurske županije. Dan Međimurske županije obilježava se 30. travnja u spomen na pogibiju hrvatskih velikana Petara Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine. Kao nekada Zrinskima tako je i u slučaju razvoja Međimurja, često „Bog bio visoko, a kralj daleko“, rekao je, povukavši paralelu s povijesnim temeljima, župan Međimurske županije Matija Posavec i napomenuo kako je ipak sve to bio dodatan izazov, a presudili su međimurska upornost i odlučnost. – Stoga je danas Međimurska županija u brojkama ono što nitko ne može osporiti. Županija koja ima dvostruko veći izvoz od uvoza, najviše povućenih europskih sredstava po glavi stanovnika, najbolji omjer radno aktivnog stanovništva prema broju umirovljenika te niz drugih dobrih pokazatelja, rekao je Posavec te najavio daljnja ulaganja u zdravstveni i obrazovni sustav, unatoč svim poteškoćama i preprekama, te investicije u cestovnu prometnu infrastrukturu, kao i zalaganje u cilju stvaranja konkurentne i brze željeznice.

Podršku ovakvoj orijentaciji Međimurja dao je i predsjednik RH Zoran Milanović. – Nastavite ovako kao što već radite, koristite EU fondove jer ćete uskoro biti prerazvijeni. Nemojte biti impresionirani ni Europom, nego autoritet nađite u sebi i svojim vrlinama, u svojim propustima kojih ima, ali prije svega u sebi i onome što vas onim čini što jeste. U svojoj povijesti, u velikanima koji su ovo gradili, držali na okupu da bi se zapravo njihov san ostvario stoljećima kasnije, rekao je predsjednik Milanović i čestitao svim Međimurkama i Međimurcima Dan županije.

Na svečanoj sjednici su dodijeljena i najviša priznanja Međimurske županije. Nagrada Zrinski Međimurske županije za 2023. godinu dodijeljena je Krunoslavu Mikulanu, Željku Medvedu, Mariji Trstenjak, Košarkaškom klubu „Rudar“ Mursko Središće te Socijalnoj zadruzi Humana Nova. Povelje župana Međimurske županije primili su Andrija Tekeli, Dino Vlahek, Jelena Tuksar, Udruga Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije – Ogranak Mihovljan te Ivan Sokač.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska