Skip to content

29. godišnjica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”

Posted in Vijesti Radija Kaj

Na današnji dan 1995. godine, hrvatske oružane snage krenule su oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije vojno-redarstvenom operacijom “Bljesak”. Operaciju je odobrio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, temeljem zapovijedi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Janka Bobetka. Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. godine, u 05,21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici u tri pravca: s istoka, sjevera i zapada. Jakim udarima hrvatskih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije te je slomljen otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, hrvatske su snage oslobodile oko 500 kilometara četvornih dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Prilikom borbenog djelovanja MIG-om 21 poginuo je zapovjednik prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, pukovnik Rudolf Perešin.

Radi odmazde za poraz u operaciji “Bljesak”, srpsko vodstvo zapovjedilo je raketiranje hrvatskih gradova. Napadnut je i Zagreb, u kojem su pogođene dječja bolnica, gimnazija, Akademija dramskih umjetnosti i drugi civilni objekti. Pritom je ubijeno sedmero, a ranjeno više od 170 civila. U popodnevnim satima 4. svibnja 1995. godine, četvrtog dana operacije, na Gavrinici iznad Pakraca bezuvjetna predaja neprijateljskih srpskih snaga označila je konačan poraz velikosrpske politike u zapadnoj Slavoniji. Konačan poraz velikosrpske politike u Hrvatskoj uslijedio je početkom kolovoza 1995., kada je u pobjedonosnoj oslobodilačkoj operaciji Oluja oslobođen preostali dio privremeno okupiranog teritorija Republike Hrvatske, osim dijela hrvatskog Podunavlja koje je u državno-pravni poredak vraćeno procesom mirne reintegracije od 15. siječnja 1996. do 15. siječnja 1998.

Povodom obljetnice VRO “Bljesak” moćni Rafali na hrvatskom nebu

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, u srijedu, 1. svibnja 2024. godine, od 9,00 do 11,00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjeli su područje Republike Hrvatske. Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, poručili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Kod Križa branitelja u Varaždinu obilježena obljetnica VRO “Bljesak”

VARAŽDIN – Počast poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima, dan uoči obljetnice VRO „Bljesak“, u utorak, 30. travnja 2024. godine, na varaždinskom Gradskom groblju kod Križa branitelja, odala su izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina. – U vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“, kao i u svim operacijama obrane i oslobađanja Hrvatske, sudjelovala je i 104. brigada Hrvatske vojske i Specijalna jedinica policije Roda te postrojbe policije, koje su potom uspostavile policijske postaje i dalje vodile brigu sigurnosti svih, koji su se nakon te operacije zatekli na tom području. Hvala svima koji su sudjelovali u toj operaciji, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Povodom 29. obljetnice VRO “Bljesak” i u Koprivnici položen vijenac i zapaljene svijeće

KOPRIVNICA – Povodom 29. godišnjice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, u srijedu, 1. svibnja 2024. godine, položen je vijenac i zapaljene su svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale branitelje, kod spomenika „Hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata“ na Florijanskom trgu u Koprivnici. U ime Grada Koprivnice počast su odali gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, delegacija Odbora za branitelje Grada Koprivnice na čelu s predsjednikom Ivicom Jurencom, izaslanstva obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Koprivničko-križevačke županije,  Specijalne jedinice policije „Ban“, 61. lad PZO Koprivnica, HVIDR-a Koprivnica te ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi.

Bogat program povodom 29. obljetnice VRO “Bljesak” i u Krapinsko-zagorskoj županiji

ZABOK/OROSLAVJE – Obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak” obilježena je i u Krapinsko-zagorskoj županiji u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije. Nakon jutarnjeg okupljanja u Zaboku, delegacije su na gradskom groblju u Zaboku, u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje položile vijence i zapalile svijeće, kao i kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću te na grobu zagorskog glazbenika i branitelja Nenada Grabušića Čkembe u Oroslavju. Nakon toga uslijedila je 4,5 kilometara duga rekreativna biciklistička vožnja i hodanje biciklističkom – pješačkom stazom od Zaboka do Oroslavja, a taj su događaj branitelji nazvali “1. Memorijal Nenad Grabušić Čkembo”, po svom suborcu koji je preminuo prošle godine.

Na središnjoj svečanoj proslavi u Oroslavju organiziran je zabavni te kulturno-umjetnički program, kao i druženje branitelja s građanima uz rekreativne aktivnosti, a braniteljima se, uz brojne druge goste pridružio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska