Skip to content

Pučko otvoreno učilište Čakovec u projektu zdravstvenog opismenjavanja Roma

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – U sklopu Erasmus+ projekta „Help to Opportunities’“, koji se bavi zdravstvenom pismenošću Roma, a sufinanciran je sredstvima Erasmus+ programa Europske unije, Pučko otvoreno učilište Čakovec u srijedu, 24. travnja 2024. godine, organiziralo je multiplikativni događaj sa svrhom predstavljanja projekta, projektnih partnera i aktivnosti te rezultata relevantnim dionicima i široj javnosti.

Radi se o projektu, nazvanom H2O, koji se provodi od 2021. godine, vrijedan je 350 tisuća eura te je u njegovu provedbu uključeno devet organizacija iz osam država Europe. Glavni cilj mu je unapređenje zdravstvene pismenosti romskog stanovništva. Provedeno je pet glavnih aktivnosti: od analize, preko anketiranja 200-tinjak Roma diljem Europe do obrazovanja romskih edukatora laika i organizacije različitih radionica, rekao je suradnik na projektu Ivica Jeđud. – U tu svrhu je kreiran poseban obrazovni program i proveden trening budućih romskih edukatora laika. Radi se o online edukaciji, koja je trajala 20 sati te edukaciji u trajanju od 40 sati provedenoj u Grčkoj. U tome je, iz svake države, sudjelovalo po tri pripadnika romske nacionalne manjine te je ukupno, na razini projekta, osposobljeno 24 edukatora laika. To je osobito važno budući da se, anketiranjem i provedenim analizama, ustvrdilo kako je životni vijek romskog stanovništva, u odnosu na ostatak populacije, kraći za desetak godina. Do toga dolazi radi neodlazaka liječniku nemogućnosti pozivanja liječničke pomoći te krivog uzimanje lijekova i terapije, rekao je Jeđud.

– Ovim projektom se želi izraditi program zdravstvenog opismenjavanja pripadnika romske zajednice, uz pomoć kojeg ćemo moći utjecati na osnaživanje Roma u području zdravlja, razvijati njihovu zdravstvenu pismenosti i utjecati na poboljšanje njihovog životnog stila i navika, a sve to vodi boljem i kvalitetnijem suživotu u našem Međimurju, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i pohvalila doprinos koji u tome daje Pučko otvoreno učilište Čakovec.

Uz kvalitetne programe, dobre vijesti za Pučko otvoreno učilište Čakovec jesu i one vezane uz nastavak obnove zgrade, u kojoj ova ustanova djeluje, rekla je Cividini i podsjetila kako je za tu namjenu Grad Čakovec dobio 800 tisuća eura, čime će se provesti obnova zadnjeg dijela pročelja, kao i unutrašnjosti zgrade.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska