Skip to content

Prijem za medicinske sestre upriličio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Prijem za medicinske sestre, povodom Međunarodnog dana sestrinstva, upriličio je u ponedjeljak, 13. svibnja 2024. godine, u Krapini  župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug, medicinske sestre i tehničari srce su i duša svih zdravstvenih ustanova i prva osoba s kojom se pacijent susreće. Trenutno ih u zdravstvenim ustanovama na području Krapinsko-zagorske županije radi 1.421, a puno ulažu u jačanje svojih kompetencija i edukaciju te sada na ovom području ima stotinjak magistara sestrinstva. Na prijemu se raspravljalo i o problemima s kojima se susreću poput manjka kadra, ali i o nedostatku palijativnih odjela.

– Izazova ima mnogo na razini cijele Hrvatske te to treba čim prije početi rješavati, odnosno reorganizirati sustav kako bi bili čim manji financijski gubici, istaknuo je župan Kolar, dodavši kako medicinske sestre i tehničare na području Hrvatskog zagorja karakterizira ljubav prema poslu, spremnost na pomaganje kolegama, ali i želja za dodatnom edukacijom.

Međunarodni dan sestrinstva globalno se obilježava 12. svibnja, na  datum rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale, utemeljiteljicu modernog sestrinstva, koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata. Obilježavanje ovog dana organizira još od 1974. godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara, asocijacija koja ove godine slavi 122. godišnjicu, a okuplja više od 130 nacionalnih udruga među kojima je i Hrvatska udruga medicinskih sestara.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska