Skip to content

U Varaždinu traje UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Ovogodišnji 5. UNIN Connect Week Sveučilišta Sjever održava se od ponedjeljka do petka, 13. do 17. svibnja 2024. godine; prva tri dana u Sveučilišnom centru Varaždin, a posljednja dva dana u Sveučilišnom centru Koprivnica. Radi se o najvećem i najznačajnijem događaju u regiji, koji povezuje gospodarstvo i akademsku, ali i društvenu zajednicu u cjelini, a ove godine okuplja čak 200-tinjak izlagača iz sektora gospodarstva, rekao je rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković. – Sveučilište sa svojim 31 studijskim programom i nešto više od pet tisuća studenata u potpunosti je STEM orijentirano sveučilište. Većina studijskih programa je u tehničkom, biotehničkom i biomedicinskom području znanosti, u koje je upisano gotovo 92 posto studenata i to je ono što treba našem gospodarstvu. Iako imamo jako dobru zapošljivost smatramo da je presudno bitno u kreiranju novih studijskih programa uključiti gospodarstvo koje pak u ovoj manifestaciji zasigurno vidi svoju priliku za pronalazak budućih kadrova, dodao je Milković.

Na području Varaždinske županije registrirano je 4.600 trgovačkih društava, 3.700 obrta, oko 70.500 zaposlenih dok je izvoz 1,3 milijarde eura, što najbolje govori o jačini gospodarstva pa je održavanje ovakve manifestacije, koja povezuje gospodarstvo i obrazovanje, od velike važnosti, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Ovo je prilika da poduzetnici bolje upoznaju programe koje imaju naše visokoškolske ustanove, a da mladi čuju što im poduzetnici nude. Upravo naše visokoškolske ustanove, svojim učinkom u obrazovanju kadrova, daju tu jednu stratešku prednost našoj županiji, rekao je župan Stričak.

Uoči samog otvorenja manifestacije, upriličeno je i potpisivanje Ugovora o rekonstrukciji i adaptaciji dviju zgrada u prostoru bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu, gdje je za potrebe studentskog kampusa Sveučilištu Sjever ranije dodijeljen prostor od 20 tisuća metara kvadratnih. Radovima će se dobiti prijeko potreban prostor za potrebe izvođenja nastave za programe strojarstvo, mehatronika, logistika i geodezija. Vrijednost građevinskih radova iznosi 4,5 milijuna eura, a potom sijedi opremanje u vrijednosti 500 tisuća eura.

– Sveučilište Sjever je jedno od najvećih javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj i što je posebno bitno to je važnost studijskih programa koji se ovdje izvode pa smatram da će nova investicija biti ne samo od važnosti za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju već i za cijelu Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoj Damir Habijan.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska