Skip to content

Predstavljena Bijela knjiga Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Pogled na trenutno okruženje za strana ulaganja te konstruktivne preporuke koje potiču pozitivne promjene u hrvatskom poslovnom okruženju za ovu godinu objavljeni su u Bijeloj knjizi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj koja je predstavljena u utorak, 27. veljače 2024. godine, u Zagrebu.

Riječ je o publikaciji koja izlazi od 2013. godine, a ovogodišnje izdanje tematizira konkurentnost Hrvatske nakon dovršetka europskih integracija. Ovogodišnje izdanje publikacije donosi 43 preporuke kako bi se brzo otklonila ključna razvojna ograničenja. Kako je istaknuo ekonomski analitičar Velimir Šonje, trgovačka društva u stranom vlasništvu stvaraju visoku dodanu vrijednost te su orijentirana na izvoz. – Radi se o vrlo produktivnom dijelu našeg gospodarstva koji svakako treba poticati i na čijim daljnjim ulaganjima treba zasnivati budući gospodarski rast, kazao je Šonje. Naglasak je i na digitalizaciji javne i regionalne uprave. Dobar primjer je Krapinsko-zagorska županija koju je Financial Times pozicionirao na šesto mjesto malih europskih regija budućnosti. – Pratimo što se događa s potencijalnim ulagačima u Hrvatsku te koji su njihovi uvjeti za ulaganja, a mi se pokušavamo tome prilagoditi uz vlastite uvjete da to bude zeleno, digitalno i pametno“, rekao je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. Strani investitori važan su dio hrvatskog gospodarstva, naglasio je ministar financija Marko Primorac. – Strani investitori zapošljavaju oko 50 posto ukupno zaposlenih, ostvaruju oko 60 posto ukupne dobiti i 62 posto ukupnih investicija. To su stvarno impresivni brojevi, istaknuo je ministar Primorac.

Iako su preporuke objavljene u Bijeloj knjizi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj konkretne, njihov cilj je potaknuti javnu raspravu koja će rezultirati optimalnim mjerama.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska