Skip to content

Završen projekt Varaždinske županije kroz koji je ugrađeno 12 fotonaponskih elektrana na zgrade škola

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Završna konferencija projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“ održana je u utorak, 27. veljače 2024. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu. Kroz projekt su izgrađene i dograđene fotonaponske elektrane na krovove 12 odgojno-obrazovnih ustanova u Varaždinskoj županiji, a projekt je obuhvatio i radionice namijenjene djelatnicima škola dok su za učenike osnovnih i srednjih škola osmišljene i podijeljene brošure s informacijama o obnovljivim izvorima energije.

– Kao Županija, želimo osigurati održivi razvoj te biti jedna od predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije. O tome svjedoče i naši projekti. Od projekta Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno do ovog projekta kojim su na naših 12 osnovnih i srednjih škola izgrađene i dograđene fotonaponske elektrane. Time, osim što ćemo ostvariti uštedu sredstava koja ćemo prenamijeniti u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području Varaždinske županije, istovremeno kroz edukaciju djelatnika i učenika, osvješćujemo širu javnost o važnosti zelenog i digitalnog promišljanja. Ujedno smo našim građanima kroz Javni poziv dodijelili više od  100 tisuća eura bespovratnih sredstava za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Varaždinske županije, a s tim mjerama nastavit ćemo i dalje. Također, osim energije dobivene iz sunca, za Varaždinsku županiju značajna je i energija dobivena iz geotermalnog izvora. Tako zajedno s Općinom Mali Bukovec provodimo projekt Bukotermal, odnosno izgradnju geotermalne elektrane, rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, naglasivši kako se budućim generacijama mora osigurati održiva budućnost.

Projekt je vrijedan nešto više od 351 tisuću eura i sufinanciran je kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od gotovo 299 tisuća eura, dok je preostala sredstva osigurala Varaždinska županija.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska