Skip to content

Stožer civilne zaštite Međimurske županije o protupožarnoj zaštiti

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Upoznavanje s programom aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, analiza protupožarne sezone u 2023. godini u Međimurskoj županiji te Plan aktivnosti Stožera civilne zaštite u protupožarnoj sezoni 2024. godine, bile su glavne teme sjednice Stožera civilne zaštite Međimurske županije održane u utorak, 27. veljače 2024. godine, u Čakovcu.

Analizom intervencija, lani je zabilježeno povećanje aktivnosti u odnosu na 2022. godinu. Tako je 2022. godine bilo 1.020 intervencija, a 2023.  1.148 intervencija što je povećanje za 128 intervencija. Zabilježena su 193 požara, što je manje u odnosu na 2022. godinu, bilo je 529 tehničkih intervencija i ostalih intervencija 433, što je više u odnosu na 2022. godinu.

U gašenju požara 30 puta je samostalno intervenirala Javna vatrogasna postrojba Čakovec, 102 puta DVD-i s područja Međimurske županije dok su u 96 slučajeva intervencije odrađene zajedničkim snagama. Najveći broj intervencija zabilježen je na području Čakovca, njih 331. Međimurski vatrogasci su imali redovitu dislokaciju na otoku Ugljanu, u mjestu Kukljica, gdje su, u pet smjena od 29. lipnja 2023. godine, bili na ispomoći vatrogascima u priobalju dok je autocisterna iz JVP Čakovec bila dislocirana u mjestu Lovreč u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, odrađena je i izvanredna dislokacija zbog olujnog nevremena u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izbrojio je županijski vatrogasni zapovjednik Robert Meglić.

Sve izazove riješili smo uspješno te smo, kao Stožer, bili vrlo koordinirani, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i pohvalio sve sastavnice te članove Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

– Također, na vrijeme se pripremamo za novu sezonu. Pred nama je  proljeće, a zatim ljeto vrijeme, kada se redovito suočavamo s elementarnim nepogodama, za što se trebamo adekvatno pripremiti. S toga privodimo kraju gradnju centra HGSS-a u Čakovcu, gradi se nasip na području Gornjeg Hrašćana i Puščina, kao i na području Murskog Središća, sve kako bi se zaštitili od potencijalno nabujalih rijeka Mure i Drave, kazao je župan Posavec i naglasio kako su elementarne nepogode nepredvidljive, ali se aktivnostima u preventivi, njihov učinak može uvelike spriječiti ili ublažiti.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska