Skip to content

Predstavljen likovni i literarni natječaj Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Likovno-literarni natječaj za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola, kojeg je drugi puta raspisalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županija, predstavljen je u petak, 19. travnja 2024. godine, na konferenciji za medije u Krapini. Cilj ovog natječaja, na kojeg je prošle godine pristiglo čak 93 radova, je razviti izražavanje mladih, ali i potaknuti ih na razmišljanje o ravnopravnosti spolova te diskriminaciji na temelju spola, koja se i danas očituje u raznim sektorima društva.

Svi pristigli radovi bit će podijeljeni u pet kategorija, prve četiri ovise o uzrastu djece dok je peta kategorije uvedena ove godine, a podrazumijeva sudjelovanje učenika s teškoćama u razvoju. Svojim likovnim i literarnim radovima učenici mogu opisati svoju obitelj, izraziti ne diskriminirajući stav prema rodnim i spolnim razlikama i ostalo, a Stručni ocjenjivački sud odabrat će radove za izložbu od kojih će tri najuspješnija rada po kategoriji biti nagrađena. Izložba, prezentacija i dodjela nagrada bit će održana uz obilježavanje Dana obitelji u drugoj polovici svibnja. – Važno je rodno osvijestiti mlade ljude, a upravo kroz kreativan rad možemo s djecom puno napraviti i educirati ih za teme poput prevencije nasilja, stigmatizacija i rodne ravnopravnosti, rekla je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, dodavši kako je ovaj natječaj otvoren do srijede, 15. svibnja 2024. godine.

Na konferenciji je predstavljen i novi vizual, odnosno logo Povjerenstva za ravnopravnost spolova kojeg je kreirala učenica 3. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Petra Vargek, koji će dodatno pridonijeti prepoznatljivosti Povjerenstva i njegovog rada u borbi protiv rodne diskriminacije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska