Skip to content

28. studenoga Skupština Međimurske županije proglasila Danom Međimurske popevke

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Prijedlog odluka o dodjeli Nagrada Zrinski za 2023. godinu, određivanju Dana međimurske popevke, davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i prenamjena dvorca Feštetić u interpretacijski centar te zaključka o prodaji nekretnina na području Poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje“, samo su neke od točaka sjednice Županijske skupštine Međimurske županije održane u petak, 19. travnja 2024. godine, u Čakovcu.

Nagrada „Zrinski“ Međimurske županije za 2023. godinu, uz Dan Međimurske županije 30. travnja, bit će dodijeljena Krunoslavu Mikulanu, Željku Medvedu, Mariji Trstenjak, Košarkaškom klubu „Rudar“ Mursko Središće te Socijalnoj zadruzi Humana Nova.

Skupština je prihvatila i prijedlog o proglašenju 28. studenoga – Danom međimurske popevke. Ovaj tradicijski napjev Međimurja na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu 28. studenog 2018. godine uvršten je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine. – Trebalo bi obvezati sve naše odgojno-obrazovne ustanove da toga dana barem jedan školski sat izdvoje za promociju međimurske popevke. Za usađivanje vrijednosti našim najmlađima te spoznaje o umjetničkoj, zavičajnoj i identitetskoj vrijednosti međimurske popevke, što želimo prenositi iz generacije u generaciju, rekao je župan Posavec.

Prihvaćen je i projekt prenamjene dvorca Feštetić u interpretacijski centar, odobren Odlukom o financiranju Ministarstva turizma i sporta u 100-postotnom iznosu s više od 6,6 milijuna eura. Tu će se prezentirati povijest obitelji Feštetić te njihov utjecaj na prehrambenu revoluciju i gospodarski razvoj u Međimurju, kao i povijesni prikaz razvoja međimurske autohtone kuhinje s naglaskom na tradiciju i način života, podsjetio je župan Posavec. Raspisivanjem natječaja, započinje prodaja devet nekretnina u vlasništvu Međimurske županije na području Poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje“. Radi se o površini od 96.008 metara kvadratnih čija je početna vrijednost veća od tri milijuna eura. Svaka parcela veličine je od oko 10 tisuća metara kvadratnih. Prema iskazanom interesu, ali i Prostornom planu, radi se o zemljištu namijenjenom, prvenstveno, za proizvodnu djelatnost dok će dio prema Pribislavcu imati i uslužnu namjenu, pojasnio je župan Posavec i napomenuo da predstojeće investicije podrazumijevaju daljnji gospodarski razvoj Međimurja te nova zapošljavanja.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska