Skip to content

JANAF-ova konferencija u Zagrebu okupila stručnjake iz energetike iz cijele Europe

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Diverzifikacija izvora opskrbe energijom te ubrzanje zelene tranzicije koja uključuje povećanje stupnja energetske učinkovitosti i prijelaz na proizvodnju čiste energije iz obnovljivih izvora nužni su koraci koje moraju poduzeti europske naftne i energetske kompanije, zaključak je to 7. međunarodne energetske konferencije u organizaciji Jadranskog naftovoda otvorene u četvrtak, 18. travnja 2024. godine, u Zagrebu. Kako je istaknuo predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić, Društvo je već poduzelo nužne korake ulažući u solarne elektrane, vjetroelektrane te dobivanje energije iz geotermalnih izvora. – Diverzifikacijom poslovanja osigurat ćemo dugoročno nove prihode, stabilnost i rast, a zelenom tranzicijom ćemo potaknuti daljnji razvoj energetskog sektora te ispuniti zadane ciljeve energetske politike Vlade RH i zelene agende Europske unije, kazao je Adanić.

Da je Hrvatska spremna za promjenu energetske paradigme, odnosno zelenu tranziciju, naglasio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan. Od 2021. do 2024. godine izdali smo energetska odobrenja za 3.343 MW instalirane snage, a naš je cilj do 2028. godine imati ukupno 2.500 MW kada govorimo o obnovljivim izvorima energije, naglasio je Habijan.

JANAF-ova 7. međunarodna energetska konferencija „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni za promjene?“ u Zagrebu je okupila vodeće europske naftne i energetske stručnjake koji su raspravljali o izazovima na europskom energetsko-naftnom tržištu i energetskoj tranziciji te primjeni europskog Zelenog plana i razvoju projekata obnovljivih izvora energije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska