Skip to content

Od 10 prekograničnih projekta Slovenija – Hrvatska, u čak četiri sudjeluju ustanove, agencije i društva iz Međimurske županije

Posted in Vijesti Radija Kaj

LJUBLJANA – Ugovori o sufinanciranju projekata, odobrenih u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa Interreg Slovenija-Hrvatska do 2027. godine, potpisani su u ponedjeljak, 26. veljače 2024. godine u Ljubljani. Od 10 projekata za cijelo prekogranično područje Slovenija – Hrvatska, u čak četiri sudjeluje Međimurska županija, odnosno njezine ustanove, agencije i društva, što je novi dokaz efikasnosti Međimurske županije, kada je riječ o privlačenju sredstava iz europskih fondova, ističe župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Potencijal pograničnih projekata je velik, a Županija ga koristi kao vrijedan resurs za daljnji razvoj i snažnije povezivanje sa susjednim zemljama. Europska unija potiče razvoj upravo kroz jačanje i međusobno povezivanje regija, a mi smo na tom planu već ostvarili značajne rezultate i sa Slovenijom i s Mađarskom, naglašava Posavec, uz napomenu da novi ugovori otvaraju nova razvojna poglavlja u važnim područjima djelovanja – od zdravstva, razvoja pčelarstva do energetske učinkovitosti i otpornosti na klimatske ekstreme.

U Ljubljani su potpisani ugovori za projekt BEE(A)WARE, u kojem sudjeluje županijska Ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda i u kojem je REDEA vodeći partner, vrijedan 1,028 milijuna eura, vezan uz nove investicije za međimurske pčelare. Zatim, za projekt PALI-CARE, vrijedan 860 tisuća eura, u kojem su partneri Županijska bolnica Čakovec i Dom zdravlja Čakovec, kojim će se educirati medicinsko osoblje za razvoj palijativne medicine. MENEA je potpisala ugovor za  projekt I-PRODER, vrijedan 505 tisuća eura, vezan za energetsku učinkovitost u pograničnom području, a četvrti projekt je ODZIV, vrijedan 1,040 milijuna eura, u kojem sudjeluje Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, vezan za elementarne nepogode i efikasan odgovor na izazove koje donose. Ukupan iznos projekata, u kojima su partneri ustanove, agencije i društva iz Međimurske županije je 3,433 milijuna eura, uz 80-postotno sufinanciranje europskog fonda.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska