Skip to content

Obilježen Dan oslobođenja Međimurja

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Diljem Međimurja, u subotu, 6. travnja 2024. godine, obilježena je 79. obljetnica pobjede nad fašizmom. Borbe za oslobođenje Međimurja započele su 1. i 2. travnja, da bi 4. travnja bio oslobođen Prelog, potom, 6. travnja i Čakovec. Zadnji otpor u Međimurju, njemačke nacističke snage su pružale u okolici Štrigove, gdje su konačno pobijeđeni i protjerani 12. travnja, nakon bitke na Štrigovčaku. Iz tog datumskog niza upravo je 6. travnja odabran kao Dan oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije te ponovnog pripojenja matici zemlji. Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Miljenko Zorko naglasio je da je za poznavanje i poštivanje povijesti Međimurja važno isticanje istine o događajima 1941. i 1945. godine.

– Kako u povijesti svakog naroda postoje trenuci koji su bili istinska prekretnica njegovog razvoja i koji su utjecali na događaje u budućnosti, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dodavši kako su ti datumi trajno uklesani u nacionalne povjesnice koji se svake godine s ponosom obilježavaju.

Izaslanstva Međimurske županije, Općine Donji Kraljevec, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije i Društva „Josip Broz Tito” položila su vijence i zapalila svijeće na spomen groblju u Svetom Jurju u Trnju. Nazočnim okupljenima obratili su se predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Miljenko Zorko, načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da je ovo jedan od najvažnijih dana međimurske povijesti – Međimurje je u svojoj povijesti prošlo turbulentno razdoblje koje je donosilo pobjede, ali i oduzimalo ljudske živote. Prošlo je 79 godina od događaja kojeg dana obilježavamo, no bez obzira na protek vremena – taj datum i sjećanje na komemoraciju svim žrtvama trebaju i ostat će trajno u nama, dodao je župan Posavec.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska