Skip to content

U Bedekovčini otkrivena spomen ploča 31. inženjerijskoj bojnoj Hrvatske vojske

Posted in Vijesti Radija Kaj

BEDEKOVČINA – Otkrivanjem spomen ploče na zgradi Srednje škole u Bedekovčini, u subotu, 6. travnja 2024. godine, svečano je obilježena 30. obljetnica ustrojavanja, formiranja, mobiliziranja i upućivanja na ratište samostalne 31. inženjerijske bojne Hrvatske vojske.

Samostalna 31. inženjerijska bojna Hrvatske vojske nastala je 22. veljače 1994. godine, dok je prva mobilizacija uslijedila 7. travnja 1994. godine. Bojna je popunjavanja vojnicima inženjerijske vojne specijalnosti sa područja svih šest Ureda za obranu Krapinsko-zagorske županije i jednim manjim dijelom s područja grada Zagreba. Kroz nju je prošlo oko 300 pripadnika, a tijekom ratnog puta imala je 3 poginula i 10 ranjenih pripadnika.

-Nakon postavljanja ove spomen ploče imat ćemo mjesto gdje ćemo moći doći, upaliti lampuš, položiti cvijeće i prisjetiti se svih onih koji više nisu među s nama te se zapitati jesmo li u miru napravili sve što smo mogli da bi njihova žrtva iz rata bila opravdana, poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska