Skip to content

Muzej Međimurja Čakovec u finalu za najbolji muzej Europe

Posted in Vijesti Radija Kaj

PORTIMAU – Završnica izbora za nagradu Europski muzej godine, najstariju europsku nagradu koja se dodjeljuje muzejima, održana je u Portimãu, u Portugalu, a kao jedan od finalista – Muzej Međimurja Čakovec, kao jedini predstavnik Hrvatske, tako se našao u viskom društvu najboljih europskih muzeja. Iako je pobjeda ovaj put izmakla za dlaku, ulazak u samo finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja priznanje muzejske struke. Plasman Muzeja Međimurja Čakovec u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se upravo u godini kada se obilježava 70 godina od osnutka ove ustanove – čuvara međimurskog kulturno-povijesnog blaga i temelja identiteta.

Međimurski put, upisan u promišljenu razvojnu strategiju prezentacije kulturno-povijesne baštine te njezine povezanosti s turizmom, dobio je novu potvrdu svoje uspješnosti, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec. – Aktivno sudjelovanje i prezentacija naše kulture predstavnicima kulturnih institucija iz cijele Europe, nominacija kao jedinog muzeja iz Hrvatske i nazočnost na dodjeli najviših europskih muzejskih nagrada kruna je ideje, vizije i realizacije vrijednih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec. Suradnja Međimurske županije, Turističke zajednice i našeg Muzeja u projektu Riznice Međimurja pokazao se kao odličan potez jer na vrlo kvalitetan način obogaćujemo turističku ponudu, predstavljamo naše nematerijalno  kulturno blago i gradimo put prepoznatljivosti i van Hrvatske. Nastavljamo s aktivnom promocijom naših vrijednosti kroz niz ideja i planova koje imamo za naredno razdoblje, rekao je župan Posavec.

Dodjeli renomirane nagrade za muzeje godine u Europi  prisustvovali  su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s kustosicama Anom Šestak i Janjom Kovač, te direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska