Skip to content

Međunarodni dan primalja obilježen u Općoj bolnici Varaždin

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja, ove godine pod geslom „Primalje i žene partneri u borbi protiv klimatskih promjena”. Taj dan prilika je da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu te da se naglasi važnost njihove uloge u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin tim su povodom pozvale sve zainteresirane da posjete rodilište i da se upoznaju s njihovim radom. Cilj je bio povezati trudnice s primaljama kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet.

– Primaljska skrb je puno šira od rada u rađaonici, ona obuhvaća žene i djevojke tijekom puberteta pa sve do menopauze. Porođaj može biti iskustvo koje će preobraziti svaku ženu, a promatrati i pomagati u ovom procesu posebna je privilegija primalja, rekla je glavna sestra Odjela ginekologije OB Varaždin i predsjednica Područnog vijeća Hrvatske komore primalja za Varaždinsku županiju, Alenka Blaži,

Inače, Hrvatska komora primalja u svom registru broji 2404 aktivne članice, Varaždinska županija ima 50 članica, od čega 27 primalja radi u Općoj bolnici Varaždin.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak čestitao je primaljama varaždinske bolnice, ali i svim ostalim primaljama u Hrvatskoj njihov dan – U OB Varaždin 2022. godine imali smo 1299 poroda, a prošle godine 1210 poroda, tako da zahvaljujem primaljama na svom trudu i angažmanu koji ulažu na dobrobit roditelja i novorođenčadi, rekao je Poljak, dodavši da se na zahtjev primalja u zdravstvenom sustavu otvaraju novi obrazovni programi za primalje, stoga vjeruje da će se na taj način zadovoljiti potrebne kvote za ovo zvanje.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska