Skip to content

Javnozdravstvene akcije povodom Svjetskog dana hipertenzije u Krapini, Zaboku i Krapinskim Toplicama

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Javnozdravstvene akcije povodom Svjetskog dana hipertenzije u četvrtak 16. svibnja 2024. godine, u Krapini, Zaboku i Krapinskim Toplicama, organizirali su Specijalna bolnica Krapinske Toplice, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije i ostali, kako bi osvijestili i educirali građane o jednoj od najčešćih bolesti današnjice. Na ovim lokacijama građane su djelatnici ovih zdravstvenih institucija savjetovali oko pitanja vezanih za hipertenziju, a imali su priliku izmjeriti tlak, šećer, indeks tjelesne mase i EKG.

Povišeni arterijski krvni tlak ili hipertenzija je kronična bolest, a u više od 95 posto slučajeva povišenog krvnog tlaka uzrok je nepoznat. Bolest najčešće traje godinama, bez prisutnih tegoba, iako cijelo vrijeme povišeni krvni tlak oštećuje vitalne organe. Do pojave prvih simptoma i postavljanja dijagnoze povišenog krvnog tlaka prosječno prođe 10 godina ili više i osobe nisu svjesne svog zdravstvenog stanja, stoga se  hipertenzija zove i „tihi ubojica“. – Od svih kardiovaskularnih bolesti u 2022. godini, na području Krapinsko-zagorske županije preminulo je 750 osoba što je po prosjeku jednako kao i u ostatku Hrvatske, rekla je epidemiologinja Bojana Mahmutović, naglasivši kako je borba protiv hipertenzije nužna, ali je nužno i ljudima objašnjavati da je prekomjerna težina bolest koja dovodi do daljnjih oštećenja organizma ako se ne liječi.

Akciji se priključio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom izmjerio tlak i šećer u krvi.  – Zajedno smo se danas okupili da skrenemo pozornost na važnost zdrave prehrane, tjelesnih aktivnosti i regularne kontrole, a veseli me da se akciji nisu odazvali samo ljudi starije životne dobi, već i srednje dobi te se nadam da će se odazvati i mladi, jer svi moramo voditi brigu o svom zdravlju, zaključio je župan Kolar.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska