Skip to content

Grad Čakovec vratio naslijeđene proračunske minuse

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Izvršenje proračuna Grada Čakovca za 2023. godinu bila je jedna od tema sjednice Gradskog vijeća Grada Čakovca održane u srijedu, 8. svibnja 2024. godine.

– S ponosom možemo reći kako je napokon nakon 2008. godine, Grad Čakovec 2023. godinu završio s pozitivnim rezultatom. Poznato je da je 2021. godine donijeta Odluka o sukcesivnom vraćanju minusa Grada Čakovca, temeljem koje je u 2023. i 2024. godini trebalo biti vraćeno 809 tisuća eura. Kako je Grad Čakovec 2023. godinu završio s pozitivnim rezultatom u iznosu 2,137 milijuna eura, vraćen je kompletan minus pa u 2024. godini više nema prijenosa manjka nego će se višak poslovanja i pozitivan rezultat prenijeti u izmjene i dopune proračuna za 2024. godinu, odnosno usmjeriti u realizaciju planiranih investicija, obrazložila je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Treba naglasiti kako je 2023. godina bila vrlo izazovna. Kreditno zaduženje, namijenjeno provedbi brojnih investicija, nije se uspjelo realizirati u kompletnom iznosu od 4,9 milijuna eura zbog kasne odluke Vlade i Ministarstva financija te je, od planiranog, realizirano tek oko 340 tisuća eura. Upravo zbog toga će Čakovec sa svim svojim mjesnim odborima, ove 2024. godine biti veliko gradilište, poručila je Cividini. Uz Grad Čakovec, pozitivan financijski rezultat u 2023. godini od 408 tisuća eura ostvarile su i ustanove „naslonjene“ na proračun Grada Čakovca, rekla je Cividini i iznijela kako iz toga proizlazi pozitivan rezultat konsolidiranog proračuna od 1,7 milijuna eura. Ovakav financijski rezultat nije ostvaren na uštrb investicija, dodala je gradonačelnica Cividini i podsjetila na velika ulaganja u vrtiće i cestogradnju, a u projektu jednosmjenske nastave planirane su i velike investicije u škole i dvorane, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekla je Cividini. Paralelno s time ulaže se u sportsku infrastrukturu, postavlja se javna rasvjeta na području Grada Čakovca primjerice na potezu od Globetke ulice prema Zrinsko- franskopanskoj ulici te u Ulici I.G. Kovačića.

Gradsko vijeće Čakovca prihvatilo je i odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Čakovca. Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ dodjeljuje se Inner Wheel klubu Čakovec, glazbenom sastavu „Demoni“ i Dragutinu Miholčeku. Nagrada Grada Čakovca za životno djelo dodjeljuje se Ivanu Pranjiću i Đuri Belu, dok se nagrada „Adama Zrinskog“ dodjeljuje Školskom volonterskom klubu Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Godišnja nagrada Grada Čakovca dodjeljuje se „Udruzi sport za sve“ Mačkovec,  KUD-u Mihovljan i Muzeju Međimurja Čakovec. Ovogodišnjim laureatima nagrade će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Čakovca u srijedu, 29. svibnja 2024. godine.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska