Skip to content

Europskom i Nacionalnom iskaznicom uvelike povećana mobilnost osoba s invaliditetom

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Završna konferencija projekta „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“ održana je u petak, 23. veljače 2023. godine u Zagrebu. Riječ je o projektu koji je rezultirao uvođenjem Europske i Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom.

Po prvi puta, osobe s invaliditetom ne moraju same prikupljati opsežnu medicinsku dokumentaciju te čekati u redu u državnim i zdravstvenim institucijama, jer je proces izdavanja iskaznica u potpunosti automatiziran, odnosno isprava se izdaje bez naknade temeljem podataka iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te podataka iz drugih registara unutar javne uprave. Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom mogu se ostvariti povlastice u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta, što uključuje i parkirališnu kartu. – Prvi smo u Europskoj uniji koji smo to uveli, čak i prije donošenja Direktive, što je veliki korak naprijed, a cijeli projekt, vrijedan oko dva milijuna eura, financira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Sve osobe s invaliditetom, koje steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama Europske unije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska