Skip to content

Znanjem do energetskih ušteda

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZABOK – Održan je završni dan projekta „Znanjem do energetskih ušteda“ za učenike osam srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije u Energetskom centru Bračak. Najboljim učenicima i njihovim mentorima nagrade je uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Pokušavamo pratiti trendove i ulažući ovako u edukacije i znanje da vi budete spremni pratiti ono što se događa u Europi i svijetu. Mogu reći da ovdje u Energetskom centru Bračak rade najbolji stručnjaci na području energetske učinkovitosti i budite ponosni što ste učili od najboljih, poručio je župan Kolar.

Pomoćnica ravnatelja Regionalno energetsko klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Ivana Benković podsjetila je da projekt Znanjem do energetskih ušteda Krapinsko-zagorska županija provodi zajedno sa REGEA-om već 15 godina. – Do sada je kroz projekt obuhvaćeno gotovo dvije tisuće učenika srednjih škola. Ove godine održano je devet predavanja za 230 učenika drugih razreda u osam od devet srednjih škola, rekla je pomoćnica Benković te napomenula kako će se do kraja svibnja održati i 17 radionica u pet osnovnih škola te isto toliko vrtića s ukupno devet predavanja za 180 djece predškolske dobi. Za djecu u vrtiću tiskane su i bit će podijeljene bojanke o klimi i energiji. Svake godine odabire se pet novih osnovnih škola i vrtića koji sudjeluju u projektu.

Učenici su obišli i zgradu dvorca Bračak, gdje su mogli vidjeti i čuti o implementiranim mjerama energetske učinkovitosti i primjeni obnovljivih izvora energije u dvorcu te je organiziran posjet kotlovskom postrojenju i fotonaponskoj elektrani u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska