Skip to content

25. Državno natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa – slavili Zagrepčani

Posted in Vijesti Radija Kaj

LUDBREG – Ekipa Osnovne škole Jelkovec pobijedila je u kategoriji podmlatka, a u kategoriji mladih ekipa 5. Gimnazije Zagreb na 25. Državnom natjecanju mladih Hrvatskog crvenog križa održanom u Ludbregu. Natjecalo se 120 mladih u 20 ekipa u dvije kategorije: u kategoriji podmlatka  natjecale su se ekipe iz društava Crvenog križa Darda, Koprivnica, Opatija, Otočac, Pregrada, Trogir, Zadar, Zagreb, Zaprešić i Županja, a u kategoriji mladih sudjelovale su ekipe iz društava Crvenog križa Čakovec, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Sisak, Šibenik, Trogir, Vinkovci i Zagreb.

– Ovaj događaj je iznimno životno važan. Puno je eliminacijskih koraka moralo biti odrađeno da bismo došli do 20 timova koji se danas ovdje natječu, naučili ste svi prvu pomoć, onu neophodnu da bi čovjek ostao živ. Nema većeg bogatstva nego imati u sebi znanje i sposobnost spasiti nekoga, rekao je, prilikom otvorenja natjecanja, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić. Otvorenju natjecanja prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je istaknula kako je sama brojka mladih iz cijele Hrvatske, okupljenih u Ludbregu, na natjecanju u humanim vještinama dokaz da smo bogata zemlja mladih velikog srca koji svojim sudjelovanjem i angažmanom doprinose izgradnji boljeg i empatičnog društva. – Vrlo je važno znati pravilno pružiti prvu pomoć u stvarnim situacijama, a ovakva natjecanja su mjesto gdje se bruse vještine i poboljšavanja znanje iz pružanja prve pomoći, stoga se zahvaljujem ne samo vama, već i vašim profesorima, mentorima, volonterima i organizatorima koji su uključeni u ovu organizaciju i potiču naše mlade na humano djelovanje, kazala je Zagorec. Dobrodošlicu u Grad Ludbreg zaželio im je i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. – Ovo nije samo natjecanje u znanju, ovo je životno iskustvo. Uvjeren sam kako će, barem za neke od vas, sudjelovanje na ovom natjecanju biti i motivacija da se krenete baviti najhumanijim zvanjem na svijetu, a to je briga o ljudima onda kad im je najteže. Pokažite danas najbolje od sebe, izvucite iz sebe sva ona znanja koji su vaši mentori prenijeli na vas i uspjeh će doći, poručio je Bilić.

Organizatori ovog jubilarnog državnog natjecanja u pružanju prve pomoći te poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskog Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta su Hrvatski Crveni križ i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska