Skip to content

Završen EU projekt nabave 21 vlaka

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Kružnom vožnjom na relaciji Zagreb – Zabok – Zagreb u četvrtak, 25. travnja 2024. godine, obilježen je kraj projekta obnove voznog parka HŽ putničkog prijevoza.

U sklopu tog projekta nabavljen je 21 moderan elektromotorni vlak – 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova. Riječ je o investiciji od 171,7 milijuna eura. – Projekt je sufinanciran sa 117 milijuna eura iz fondova Europske unija, a njime smo značajno podignuli kvalitetu prijevozne usluge za naše putnike, rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić. Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, najavio je kako je plan RH nabaviti 120 modernih vlakova. – Ministarstvo je tek na pola puta ostvarenja svog strateškog cilja, kazao je Gospočić.

Novi vlakovi te ulaganje u željezničku infrastrukturu omogućit će bolje povezivanje Zagreba i okolnih županija. – Standrad prijevoza i međusobno povezivanje bitno je za zagrebački prsten kojeg čine Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija, istaknuo je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. – Ovo je važno za sve, zaposlene u Zagrebu, učenike i studente, a ono što je sigurno povećat će se broj putnika koji se voze željeznicom, rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Novi elektromotorni vlakovi postižu brzinu od 160 kilometara na sat, prilagođeni su osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, pokriveni su videonadzorom, imaju prostor za prijevoz bicikala, vizualne i audio najave kolodvora i stajališta te besplatan bežični internetski pristup za putnike.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska