Skip to content

Veteranski centar gradit će se i u Krapini

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Nastavlja se širenje mreže veteranskih centara diljem Hrvatske te su u srijedu, 13. ožujka 2024. godine, Sporazume o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra s Ministarstvom hrvatskih branitelja sklopili gradovi Krapina, Osijek i Virovitica. Sporazume su potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

– Analizom potreba braniteljsko-stradalničke populacije i svih županija te potencijalnih lokacija, a imajući u vidu broj hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida na tim područjima, odabrane su ove lokacije kako bi se Hrvatska premrežila veteranskim centrima koji bi bili dostupni što većem broju korisnika, istaknuo je ministar Medved.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je ministru Medvedu, istaknuvši kako je odluka o izgradnji veteranskog centra u Krapini još jedan pokazatelj zahvalnosti hrvatskim braniteljima iz Hrvatskog zagorja za njihov doprinos u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. proveden je projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojega su izgrađena i opremljena četiri veteranska centra – u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Sveukupno je uloženo 48 milijuna eura, od čega 85% odnosno 38,3 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ministarstvo hrvatskih branitelja je za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. osiguralo sredstva za širenje mreže veteranskih centara na novim lokacijama, a uz Krapinu, Osijek, Senj i Viroviticu postoji mogućnost i izgradnje dodatnog veteranskog centra u Zadru.

Kao i postojeći, i novi veteranski centri koristit će se za pružanje socijalnih usluga, uključujući pružanje psihosocijalne pomoći, osnaživanja zdravlja, obrazovanja, i drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti hrvatskih branitelja i drugih korisnika definiranih zakonima i posebnim propisima.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska