Skip to content

Varaždinsku županiju posjetio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravio je u četvrtak, 29. veljače 2024. godine u Varaždinskoj županiji. Obišao je gradilište dvorca Arboretum Opeka, reprezentativno buduće sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi te održao radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Varaždinske županije i županom Anđelkom Stričakom. Zajedno u prisustvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića, te zastupnika u Hrvatskom saboru Predraga Štromara i Siniše Jenkača, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković prisustvovao je i potpisivanju četiri ugovara sveukupne vrijednosti veće od 80 milijuna eura. Riječ je ugovoru o izgradnji Brze ceste Varaždin – Ivanec – Krapina, faza 1, odnosno izgradnji sjevernog kolnika brze ceste na dionici od Varaždina do čvorišta Cerje Tužno u dužini od 7,5 kilometara. Investicija je vrijedna 25,5 milijuna eura. Potpisan je i ugovor o izvođenju radova na rotoru u Gojancu. Riječ je prvom turbo rotoru u Varaždinskoj županiji, a drugom takve vrste u Hrvatskoj, čija vrijednost investicije iznosi 1,25 milijuna eura. Potpisan je i ugovor o dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin. Sporazum je vrijedan 38,89 milijuna eura, a projektom će se dograditi i rekonstruirati postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ujedno, potpisan je i ugovor o izvođenju radova na uređenju korita i obale rijeke Plitvice od Varaždina do Gojanca. Projekt je vrijedan 1,55 milijuna eura, te će se njime osigurati zaštita od poplava za 1.164 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i grada Varaždina te se omogućiti izgradnja biciklističko-pješačke staze.

– Posljednji put kada smo bili ovdje obišli smo niz ili dovršenih ili započetih projekata, vrijednih više od 100 milijuna eura. Samo dva mjeseca nakon tog posjeta, svjedočimo potpisivanju ili uručenju ugovora vrijednih više od 80 milijuna eura. Ovo govorim da vidimo koliko se ulaže u sjever Hrvatske na temelju politike ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva zemlje i korištenja sredstava iz europskih izvora. Posebno je značajno što je danas potpisan ugovor za prvu dionice brze ceste između Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine, a koja će bolje povezati sjever Hrvatske, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Sam taj investicijski ciklus, svi ti iznosi koji se mjere u stotinama milijuna eura, najbolje govore o jednom zaista poprilično dinamičnom radu i Vlade RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i lokalnih sredina, odnosno mogu reći da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište. Radovi na izgradnji Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi dobro napreduju i vjerujem kako ćemo iduću školsku godinu moći omogućiti učenicima da se usele u taj prostor. Govorimo zaista o vrijednim investicijama na koje su naši građani čekali 10, 20 i 30 godina i sad se realiziraju. Svih tih investicija ne bi bilo bez pomoći države, ali i sredstava fondova Europske unije, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska