Skip to content

Varaždinska županija bogatija za 33 nova majstora-obrtnika

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Tradicionalnu svečanost na kojoj su uručene majstorske diplome obrtnicima koji su ispit uspješno položili tijekom 2023. godine, upriličena je u četvrtak, 21. ožujka 2024. godine, u Županijskoj palači u Varaždinu. Majstorske diplome steklo je po pet elektroinstalatera i frizera, po tri kuhara, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije te mesara, po dva klesara i autoservisera te po jedan elektromehaničar, natkonobar, stolar, urar, staklar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, zidar, autolimar i automehaničar.

U Varaždinskoj županiji radi 3.777 obrta, a interes za polaganje majstorskih ispita je sve veći, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković. – Za majstorski ispit je prošle godine bilo upisano 38 kandidata, od kojih su ga njih 33 uspješno položili. Posebno treba istaknuti da su ispite polagali za 17 obrtničkih zanimanja, među kojima i za vrlo deficitarna kao što su staklar, urar i klesar, rekao je Šoković.

– Za gospodarstvo Varaždinske županije obrtništvo je od iznimnog značaja, a pokazuje posebnu žilavost i održivost. Obrta ima sve više, tako da bilježimo porast od 10,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se da će radionice i poslovni prostori naših obrtnika biti puni mladih, rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. Na svečanosti su uručena i priznanja Hrvatske obrtničke komore članovima Obrtničke komore Varaždinske županije koja su im dodijeljena u 2023. godini kao istaknutim članovima obrtničke populacije.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska