Skip to content

U projekte aglomeracije vodno-komunalnog gospodarstva Zagrebačke županije uloženo gotovo 500 milijuna eura

Posted in Vijesti Radija Kaj

MARIJA GORICA – U projekte aglomeracija vodno-komunalnog gospodarstva na području Zagrebačke županije u razdoblju od 2016. do 2024. godine uložen je najveći iznos od gotovo 500 milijuna eura, sufinanciran europskim sredstvima, rečeno je, prilikom potpisivanja još tri nova ugovora, u zgradi općine Marija Gorica, u ponedjeljak, 15. travnja 2024. godine.

Suradnjom Vlade, ministarstava i jedinica lokalne samouprave u cijelosti su iskorištena planirana sredstva za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, ističući kako se time unapređuje kvaliteta života građana te potiče razvoj gospodarstva. Prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića uz projekt vodoopskrbe Zagreb-istok i vodocrpilišta Kosnica, značajna sredstva uložena su i u izgradnju odvodnje i uređaje pročišćavanja otpadnih voda za otprilike 220 tisuća stanovnika.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o privremenom sufinanciranju projekta „Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić“, kojim je izgrađeno 138 kilometara mreže javne odvodnje te se kraju privodi nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda III. stupnja, potpisali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Komunalnog Zaprešić Domagoj Mikuš. – Za područje aglomeracije Zaprešić uloženo je do sada 100 milijuna eura, radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda privode se kraju, čime će sljedeća dva do tri mjeseca biti u probnom radu, a do kraja godine očekuje se i uporabna dozvola, rekao je direktor Mikuš.

Dodatak Ugovoru o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području općine Marija Gorica, za što je u ovoj godini osigurao 350 tisuća eura, s generalnim direktorom Hrvatskih voda potpisala je načelnica općine Marija Jančić.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska