Skip to content

U ozračju KAJ-a Tjedan kajkavske kulture 2018

Posted in U ozračju KAJ-a

Skladbom Popevke sem slagal, označen je u subotu, 8. rujna 2018. godine navečer, završetak ovogodišnjeg Festivala kajkavskih popevki, 53. po redu, kojem je uz ostale goste prisustvovao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, župan Željko Kolar, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, brojni saborski zastupnici od domaćeg Žarka Tušeka i Vesne Bedeković iz Pitomače, koji su zajedno inicirali novi sadržaj Tjedna kajkavske kulture U ozračju KAJ-a… Nove skladne na Festivalu kajkavskih popevki, 53. po redu, u Krapini, u Festivalskoj dvorani, u subotu 8. rujna 2018. godine, među ostalim, izveli su: Kvartet Gubec, Gordana Ivanjek Tušek, Bojan Jambrošić, Josipa Lončar, Mirko Švenda Žiga, Viline i Ilirci, Lidija Horvat Dunjko, Hrvoje Hegedušić, Renata Končić Minea i Klapa Marof, Katarina Leško, Kristina Anđelka Đopar, Nenad Kumrić i klapa Marof, KUD Croatia, Duško Modrinić i Ilirci, Vokalni ansambl Samoborke, Adam Končić, Lucija Jelušić i Marko Košutić…

Popevke za navek
Pod nazivom Popevke za navek, poznate skladbe s dosadašnjih Festivala kajkavskih popevki, u petak 7. rujna 2018. godine, u Festivalskoj dvorani u Krapini pjevali su: Gordana Ivanjek Tušek, Ivan Benc, Kvartet Gubec Iva Ranogajec Inkret, Ronald Braus i Ilirci, Danijel Češnjaj, Elisabeth Szucsich, Ilirčeki i zbor Osnovne glazbene škole, Miroslav Živković, Tanja Mršić i Ilirci, Miro Ungar, Barbara Suhodolčan, Gazde, Maja Vučić, Bojan Jambrošić, Barbara Othman, Dario Došlić, Mia Dimšić, Zdenka Kovačićek, Radek Brodarec, Miljenko Golub…

Mali KAJ
Najveseliji dio 53. Tjedna kajkavske kulture, dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“, 33. po redu, održan je u četvrtak, 6. rujna 2018. godine u Festivalskoj dvorani u Krapini. Mališani iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije pjevali su 19 poznatih skladbi izvedenih na dosadašnjim izdanjima Festivala kajkavskih popevki uz pratnju festivalskog orkestra. Publika je imala priliku vidjeti vesele duete, vokalne skupine, dječji zbor Glazbene škole iz Krapine i mažoretkinje koje su koreografijama pratile neke pjesme. – Ovo je zaista najveseliji dan u Tjednu jer je posvećen djeci, našoj budućnosti, a znamo da na njima svijet ostaje – rekao je član izvršnog odbora Društva za kajkavsko kult stvaralaštvo i koordinator dječjih svečanosti „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ Nenad Kukovačec.  U publici su se našli i saborska zastupnica Marija Puh, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.  Pokrovitelji ovog tradicionalnog događanja posvećenog djeci i kajkavskoj riječi su Krapinsko-zagorske županija i Grad Krapina, a organizator Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.

Recital kajkavske poezije 2018
Renomirani kazališni i filmski glumci u srijedu, 5. rujna 2018. godine vrhunski su interpretirali kajkavska pjesnička djela na tradicionalnom Recitalu kajkavske poezije u amfiteatru Srednje škole u Krapini. Recital je održan u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Na natječaj Recitala pristiglo je 209 pjesničkih uradaka, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu predsjednika Radovana Novine i članova Zorice Klinžić i Dragice Ferjanić  odabralo je 68 pjesama za objavu u zborniku.

– Ove godine program je zaista opsežan, imamo 37 uradaka iz zbornika za javno izvođenje koje interpretiraju i renomirani umjetnici, ali i studenti dramskih umjetnosti koji su upravo iz Krapine. Sretni smo što svake godine imamo plejadu autora koji pišu na kajkavskom, istaknuo je predsjednik povjerenstva Radovan Novina. Inače, radovi su pristigli iz cijelog kajkavskog govornog područja  od Hrvatskog zagorja i  Međimurja do Gorskog Kotara, Moslavine i Zagreba.

Na jučerašnjem recitalu sudjelovali su poznati interpretatori Biserka Ipša, Ronald Žlabur, Silvio Vovk, Kristijan Potočki, Suzana Nikolić, Martin Grđan i posebno zapažena debitantica Dea Presečki iz Krapine koja je izvrsnim – kvalitetnim nastupom oduševila posjetitelje. Izvrsni su bili i u glazbenom dijelu Tanja Mršić i Toni Eterović, te posebno simpatičan voditelj debitant na ovom recitalu Ivan Fedor s Radio Sljemena.

Na recitalu su, među brojnom publikom, bili i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenik krapinskog gradonačelnika Dragutin Kozina, potpredsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Drago Gradečak, umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki Siniša Leopold, ali i poznati liječnik-pjesnik Zijad Duraković, čija je jedna pjesma na standardu pročitana na recitalu, u posebnom dijelu programa uz vođenje Željka Slunjskog.

Varaždinski tamburaški orkestar
U sklopu Tjedna kajkavske kulture i programa U ozračju KAJ-a, u srijedu 5. rujna 2018. godine na velikoj pozornici na Trgu Ljudevita Gaj nastupio je Varaždinski tamburaški orkestar, osnovan 2005. godine kao neprofitna kulturno-umjetnička udruga s idejom da se stvori reprezentativni gradski tamburaški orkestar koji će okupiti najbolje tamburaške glazbenike u Varaždinu. Varaždinski tamburaški orkestar je osvojio nekoliko nagrada za najbolji orkestar na županijskim smotrama, a od inozemnih nagrada osvojili su naslov najboljeg orkestra na Svjetskom tamburaškom festivalu u Vojvodini 2010.  Za Krapinu su pripremili program od obrada Hrvatske tradicijske glazbe i nekoliko svjetskih evergreena, a uz vokalne solistice Luciju Pavlović i Petru Aračić i nekoliko kompozicija s krapinskih festivala. Dirigent orkestra je Zlatko Sokić – Ziga.

Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva
Da cijene kajkavsku tradiciju i kulturu, potvrdili su učenici osnovnih škola Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije, koji su u utorak 4. rujna 2018. godine u Krapini, sudjelovali na Recitalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva. Ovaj recital, kojim se želi sačuvati kajkavsku riječ i potaknuti kajkavsko stvaralaštvo kod najmlađih, održan je u sklopu Tjedna kajkavske kulture koji u Krapini traje do nedjelje 9. rujna. – Od pristiglih 130 radova, izabrano je njih 25, a želja je da mladi autori tih djela jednog dana sudjeluju i na „velikom“ festivalu kajkavskih popevki te da njihova djela budu uglazbljena – istaknula je u ime organizatora Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, profesorica Dunja Belošević.

Tjedan kajkavske kulture 2018 – otvorenje 
Podizanjem festivalske zastave i šetnjom najmlađih u narodnim nošnjama, na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini, u nedjelju 2. rujna 2018. godine označen je službeni početak ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture. Pozdravne riječi uputili su Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, a Tjedan je otvorio Krešimir Partl, dražavni tajnik u Ministarstvu kulture i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

 

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska