Skip to content

U Međimurskoj županiji obilježen 1. Nacionalni dan palijativne skrbi

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Svečanost i radni skup povodom 1. Nacionalnog dana palijativne skrbi održani su u petak, 10. svibnja 2024. godine, u zgradi Scheier u Čakovcu. Program obilježavanja u Čakovcu dio je aktivnosti iz prekograničnog projekta Pali-care, kojim Hrvatska i Slovenija jačaju cjelovitu palijativnu skrb u pograničnim područjima. Vrijednost projekta je oko 860 tisuća eura, a voditelj projekta je Županijska bolnica Čakovec uz partnere Dom zdravlja Čakovec, Slovensko društvo Hospic i Splošnu bolnišnicu Murska Sobota. Projekt će se provoditi do veljače 2026., a obilježavanje Nacionalnog dana palijativne skrbi usmjereno je poticanje profesionalaca svih struka na pravovremeno prepoznavanje palijativnih bolesnika i njihovo uključivanje u palijativnu skrb.

– S mog kuta gledanja, ovdje su se okupili ljudi, stručnjaci, koji trče „maraton“ jer palijativna skrb još uvijek nije dovoljno prepoznata u našoj zemlji. Zato mi je drago da je podrška Županije pridonijela da i na tom polju postanemo primjer dobre prakse zahvaljujući vašoj predanosti. Pred nama je cilj – formiranje palijativnog centra u Feštetićevu majuru, u krugu zdravstvenih ustanova u Čakovcu, projekt koji je Međimurska županija dovela do izvedbene faze. Građevinska dozvola je na stolu i čekamo natječaj na koji ćemo projekt kandidirati, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da će i nakon dosezanja toga cilja zajednica trebati podršku Udruge Pomoć neizlječivima. – Ušli smo u projekt kojim ćemo izgraditi centar za starije i nemoćne u Nedelišću, koristimo projekte kako bi što više starijih i nemoćnih, te ljudi s invalidnošću dobili podršku gerontodomaćica, no rad Udruge ćemo podržavati i dalje jer će nam njihova podrška uvijek trebati za sve one ljude kojima pomoć bude trebalo pružiti u njihovu domu, kao i za sve nove volontere koje bude trebalo educirati, dodao je Posavec.

U Međimurju, među specijalističkim službama Doma zdravlja, djeluje mobilni palijativni tim, formiran kao prvi u Hrvatskoj u pilot projektu koji je koordinator sustava palijativne skrbi od početka ugovaranja te službe s HZZO-om u Hrvatskoj 2017. godine.  Dok koordinator potiče sve dionike da se uključe u razvoj skrbi i povezuje ih kroz različite aktivnosti, mobilni tim u suradnji s drugim profesionalcima nastoji olakšati patnju i prati skrb bolesnika u njihovom domu sve do kraja života. U Županijskoj bolnici Čakovec se prepoznaju palijativni bolesnici, pruža im se skrb u sklopu hospitalizacije zbog pogoršanja simptoma ili općeg stanja te se posebno posvećuje pažnja planiranom otpustu takvih bolesnika, rečeno je na skupu, uz naglasak da Udruga Pomoć neizlječivima od 2010. godine razvija djelovanje s formiranjem posudionice ortopedskih i drugih pomagala te edukaciju profesionalaca i volontera.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska