Skip to content

U Čakovcu postavljena spomen ploča obitelji Legenstein

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Svečanost otkrivanja spomen ploče posvećene obitelji Legenstein održana je, u sklopu obilježavanja Dana Grada Čakovca te 100. obljetnice rođenja Lili Čaki Legenstein, u utorak, 28. svibnja 2024. godine, kod Gradske kavane u Čakovcu. Radi se o spomen-ploči posvećenoj ugostiteljskoj obitelji Elizabete i Geze Legenstein, koju su Grad Čakovec i Muzej Međimurja postavili na samom ulazu u čakovečku Kavanu Royal, kako će se sada ponovno zvati Gradska kavana Čakovec. Brončanu spomen ploču je dizajnirala Dunja Dobranić, a lijevana je u umjetničkoj radionici Likovne akademije u Zagrebu.

-Obitelj Legenstein  preuzimanjem Kavane Royal u Čakovcu 1925. godine značajno je obogatila društveni život grada u međuratnom razdoblju. Grad koji nema svoje povijesti je i grad bez budućnosti pa svim zaslužnima trebamo dati značaj i priznanje, rekla je prilikom otkivanja spomen ploče gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Članovi obitelij Legenstein bitno su pridonijeli razvoju čakovečke sredine u svoje doba, no o tome se rijetko govorilo u javnosti. Muzej Međimurja prepoznao je priliku te povodom 100. obljetnice rođenja Lili Legenstein Čaki postavio izložbu o svim članovima vrlo uspješne i za Čakovec značajne obitelji, a koja iduće godine gostuje i u Murskoj Soboti, najavila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Lili Legenstein, umjetničkog imena Čaki, koja je preminula 2021. godine, a počasnom građankom Čakovca proglašena je 2016. godine, bila je svestrana umjetnica.  Bavila se plesom, glumom te je bila koreografkinja i dugogodišnja solistica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Dobitnica je Nagrade hrvatskoga glumišta za životno djelo 2010., za umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla.  Za svog posljednjeg boravka u Čakovcu 2017. godine izrazila je želju da se Gradskoj kavani vrati njen naziv što je sada i učinjeno.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska