Skip to content

Solarna elektrana na čakovečkim bazenima „Marija Ružić“ jedan od projekata energetske neovisnosti Grada Čakovca

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – Provedbom projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju”, Gradski bazeni „Marija Ružić“ Čakovec dobili su novu solarnu elektranu, a radi se o jednom od projekata s ciljem postizanja energetske neovisnosti koje provodi Grad Čakovec. Na temu aktivnosti i rezultata projekta te o perspektivi korištenja solarne energije na području grada Čakovca, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini je, na čakovečkim je bazenima, u srijedu, 10. travnja 2024. godine, održala konferenciju za medije.

Projekt „Dobra energija – SEET“ financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske, u iznosu od 1,1 milijuna eura. S ciljem povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, u Hrvatskoj je instalirano devet solarnih elektrana, od kojih je najveća upravo elektrana instalirana na zgradu Gradskih bazena „Marija Ružić“ Čakovec. Sunčana elektrana proizvodi električnu energiju instalirane snage 244,875kW, odnosno maksimalne vršne snage 220kW i primarno će služiti za podmirenje vlastitih potreba za električnom energijom, rekao je direktor GP Ekom Miodrag Novosel i naglasio da će bazeni, na godišnjoj razini, ostvariti uštede od oko 50 tisuća eura, odnosno 25 postojećih potreba za električnom energijom.

Od ukupne vrijednosti projekta, Gradu Čakovcu je pripalo 265 tisuća eura, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cvidini i najavila nove aktivnosti.

– U planu imamo nastavak projekta pa će se postojećoj elektrani dodati fotonaponske ćelije instalirane na nadstrešnicama budućeg parkirališta, oko bazena, projektom revitalizacije četiri zone aktivnog življenja, a još panela se planira pri ugradnji dizalice topline za grijanje bazenske vode. Također, prošle smo godine proveli i Javni poziv za ugradnju solarnih elektrana na obiteljske kuće, vrijedan 20 tisuća eura. Upravo zbog velikog interesa građana, Fond smo ove godine povećali na 33 tisuće eura, rekla je gradonačelnica Cividini.

„Zelena“ orijentacija grada Čakovca nadograđivat će se postavljanjem solarnih panela na Centru za kulturu Čakovec i Sportskom centru „Sloga, na RERC-u, a na rezervnoj listi za dobivanje bespovratnih sredstava su i Dječji vrtić Cipelica te Regionalni teniski centar, dodala je gradonačelnica Cividini i najavila provedbu sličnih projekata svugdje gdje je to moguće, radi brige o okolišu i uštede energije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska