Skip to content

Proširena mreža hitne medicine u Krapinsko-zagorskoj županiji

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZABOK – Početak rada dodatnog tima hitne medicine T2 u Ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Zaboku te primopredaja novog vozila hitne medicinske službe, vrijednosti 152 tisuće eura, upriličeni su u srijedu 14. veljače 2024. godine, u Zaboku, u nazočnosti ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

Izuzetno sretan što će mreža hitne medicine biti proširena s dodatnim timom hitne medicinske službe T2, koji s radom počinje od 1. ožujka 2024. godine u ispostavi u Zaboku, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić istaknuo je kako je Zavod protekle godine zaprimio 33.300 poziva na broj 194, obrađeno je 23.300 pacijenata ili svaki peti stanovnik Krapinsko-zagorske županije, a iza njih je 600 tisuća prijeđenih kilometara. Zabočka ispostava obradila je najveći broj pacijenata te je stoga dodatni tim uveden upravo u Zaboku, na inicijativu ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević, koja se prisjetila početaka rada hitne, prije 10-ak godina. – Krapinsko-zagorska županija tada je bila jedina županija koja nije imala organiziranu pravu hitnu medicinsku službu, a sada je među vodećima u državi s modernim timovima, visoko educiranim djelatnicima i opremljena suvremenom opremom, rekla je Grba Bujević i pohvalila Županiju koja puno ulaže u sustav hitne medicine, što nije svugdje slučaj.

– Krapinsko-zagorska županija u proteklom je razdoblju u Zavod za hitnu medicinu uložila oko 5,3 milijuna eura. Od 2017. godine do sada nabavljeno je 13 novih vozila i vrijedna medicinska oprema, a ulagalo se i u uređenje prostora, rekao je župan Željko Kolar, pohvalivši odluku da financiranje timova hitne u Klanjcu i Konjščini od Županije, koja je to činila od 2017. godine, od ove godine preuzme HZZO. Sredstva koja su se do sada izdvajala za tu namjenu, bit će uložena u edukaciju djelatnika, uređenje prostora i opremu, dodao je župan Kolar, naglasivši kako Županija ove godine nabavlja šest vozila za sanitetski prijevoz i dva za timove hitne, a slijedeće godine nabavit će još šest novih vozila, iako je među tri županije s najmlađim vozim parkom Hitne medicinske službe.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska