Skip to content

Počinju 7. Dani okusa varaždinskog kraja

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Počinju 7. Dani okusa varaždinskog kraja, istraživanje gastro ponude Varaždinske županije i uživanje u lokalnoj tradicijskoj kuhinji. Ovaj već tradicionalni gastronomski događaj, koji se proširio na ukupno 12 županija, predstavili su u utorak, 5. ožujka 2024. godine, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ te idejni začetnik projekta Borislav Šimenc.

Radi se o manifestaciji koja je orijentirana na gastronomiju Varaždinske županije, a koja je poseban mamac gostima koji dolaze u „Županiju s pričom“, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec. – Ovo je manifestacija na koju smo posebno ponosni pa će gosti naših restorana imati priliku uživati u vrhunskim tradicionalnim jelima, spravljenim od lokalnih namirnica i proizvoda naših vrijednih, lokalnih OPG-ovaca. Zaista želimo napraviti jednu zaokruženu cjelinu „od polja do stola“ te da posjetitelji, koji ovdje dođu, i dušom i tijelom uživaju u našim tradicionalnim jelima, rekla je Zagorec.

– Ove je godine u projekt je uključeno čak 15 restorana, nositelja standarda okusa kvalitete. Mislim da ćemo pokazati sve ono što su neki možda i zaboravili kao kuhinju naših baka i predstaviti naše domaće, autohtone namirnice pripremljene možda na nešto moderniji način, najavio je direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ.

U restoranima, uključenima u projekt, posjetiteljima će se po promotivnim cijenama nuditi na izbor dva menija autohtone kuhinje, svaki sa po tri slijeda. Idejni začetnik projekta Okusi hrvatske tradicije Borislav Šimenc najavio je i novitet, uz nacionalne Dane okusa koji se tradicionalno održavaju u mjesecu studenom. – Varaždinska županija će biti prva županija u Hrvatskoj koja će, na svom području, imati osmišljenu i provedivu enogastronomsku obilaznicu, a koja će prezentirati tradicijska jela, tradicijske domaće namirnice i domaće proizvođače, najavio je Šimenc.

Ovogodišnji Dani okusa varaždinskog kraja održavat će se od 8. do 17. ožujka, a svoje posebne menije pripremili su članovi „obitelji“ nositelja standarda „Okusi varaždinskog kraja“, koja sada broji 16 ugostiteljskih objekata s područja Varaždinske županije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska