Skip to content

Počeo odvoz bala iz Gospodarske zone „Brezje“ u Varaždinu

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Utovar i odvoz varaždinskog baliranog otpada na oporabu, službeno je započeo u utorak, 13. veljače 2024. godine u Gospodarskoj zoni Brezje. Ovaj događaj predstavlja veliki zamah za grad Varaždin pa je tim povodom održana i konferencija za medije gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja. Odvozu bala, prethodilo je potpisivanje Ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarska zona „Brezje“, koji su potpisali Grad Varaždin i Fond, vrijedan je 29 milijuna eura.

– Ovo je početak kraja ekološke devastacije prostora, koja traje 18 godina, 10 mjeseci i 13 dana u našem Varaždinu. Ovih gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada, koji se od 2005. do 2011. godine prikupljao u gradu Varaždinu i susjednim općinama te je deponiran ovdje na vodozaštitno područje, čime je napravljen dodatni ekološki zločin prema građanima Varaždina, konačno odlazi u povijest, naglasio je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te pohvalio projektni tim koji je pronašao sva potrebna rješenja u čemu su velika podrška bili i stručnjaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uklanjanje bala veliki je i izazovan posao koji će trajati godinu i pol dana, istaknuo je uime izvođača radova Goran Petković. – Radi se o vrlo zahtjevnom poslu u kojem je nama potrebna maksimalna podrška i razumijevanje, od građana i naručitelja pa i samih novinara, rekao je Petković, dodajući da će se bale odvoziti servisnom cestom do MBO-a, a ne javnim prometnicama pa ne bi trebalo biti dodatnih smetnji.

Na odlagalištu u Brezju se nalazi oko 95.808 tona baliranog komunalnog otpada, odnosno oko 125 tisuća bala koje su tamo odlagane od 2005. do 2013. godine. Rok za zbrinjavanje baliranog otpada je 18 mjeseci.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska