Skip to content

Parlamentarni izbori 2024.

Posted in Vijesti Radija Kaj

ZAGREB – Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak  4. ožujka 2024. raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament.

“Prva strateška odluka je da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament. Druga je da će ovo biti zadnja sjednica Hrvatskog sabora prije njegovog raspuštanja”, izvijestio je Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a dodavši da će se Sabor raspustiti najkasnije 22. ožujka.

Najavio je i da će se Izvještajni sabor HDZ-a održati 17. ožujka u dvorani Vatroslav Lisinski, točno četiri godine i dva dana od kada su kao tim bili izabrani na dužnosti predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika.

Na sjednici predsjedništva HDZ-a određeno je da će glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić biti šef izbornog stožera HDZ-a, da će ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek biti članica izbornog stožera zadužena za izradu programa, zamjenik glavnog tajnika Vlatko Vuković bit će nadležan za financije, Marko Milić će biti čelnik političko-medijske komunikacije u izbornoj kampanji, a glasnogovornik kampanje bit će glasnogovornik stranke Zoltan Kabok.

U HDZ-u odredili su i koordinatore izbornih jedinica, ujedno i nositelje izbornih lista. Tako će Plenković nositi izbornu listu u prvoj izbornoj jedinici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u drugoj, član predsjedništva i varaždinski župan Anđelko Stričak u trećoj, a ministar obrane Ivan Anušić u četvrtoj.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić bit će u petoj, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u šestoj, ministar branitelja Tomo Medved u sedmoj, ministar prometa Oleg Butković u osmoj, ministar pravosuđa Ivan Malenica u devetoj, ministar graditeljstva Branko Bačić u desetoj. Izbornu listu u 11. izbornoj jedinici nosit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, izvijestio je Plenković.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska