Skip to content

Otvoren velikogorički Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu- Industrija 4.0

Posted in Vijesti Radija Kaj

VELIKA GORICA – Svečanost otvorenja Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0, ukupne vrijednosti 15,5 milijuna eura, upriličena je, u srijedu, 20. ožujka 2024. godine, u predvorju Srednje strukovne škole Velika Gorica. Projekt Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu čine tri Centra izvrsnosti, Srednja strukovna škola Velika Gorica za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor kao centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije i Srednja strukovna škola Dugo Selo za robotiku. Projektom je obuhvaćena dogradnja svih triju srednjih strukovnih škola, nabava opreme, edukacija djelatnika te modernizacija programa obrazovanja.

Svečanim rezanjem vrpce, Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu u velikogoričkoj Srednjoj strukovnoj školi otvorili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića, brojnih gradonačelnika i načelnika, županijskih dužnosnika te ravnatelja škola i drugih uzvanika.

Kako je rekao predsjednik Vlade Andrej Plenković, Vlada je ovaj model obrazovanja kroz Regionalne centre kompetentnosti podržala u pet područja – uz strojarstvo to su elektrotehnika i računalstvo, zdravstvo, turizam, ugostiteljstvo i poljoprivreda, za što je alocirano oko 260 milijuna eura za više od 25 centara diljem Hrvatske. – Ovo je pravi primjer stvaranja novih mladih generacija koji će, zahvaljujući obrazovanju u ovim Centrima, izlaziti na tržište rada kao kvalitetan i konkurentan kadar, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

Projekt RCK u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda s nešto više od 6,5 milijuna eura, Europskog fonda za regionalni razvoj s gotovo četiri milijuna eura i Zagrebačke županije s gotovo pet milijuna eura. Od ukupnog iznosa od 15,5 milijuna eura, za infrastrukturu je utrošeno 6,8 milijuna eura, za opremu četiri milijuna te za stručna usavršavanja i edukaciju 4,7 milijuna eura.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska