Skip to content

Obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Posted in Vijesti Radija Kaj

VELIKO TRGOVIŠĆE – Na današnji dan, 14. svibnja 1922. godine, u Velikom Trgovišću, rodio se utemeljitelj suvremene hrvatske države i Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman. Dr. Tuđman preminuo 10. prosinca 1999. u Zagrebu, a bio je hrvatski povjesničar, akademik, državnik te prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske, zaslužan, zajedno s hrvatskim braniteljima, da je Hrvatska stekla svoju neovisnost i obranila se od velikosrpske agresije. Tim povodom ove je godine, pred njegovom rodnom kućom počast odao predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

-Nemjerljiv je doprinos Dr. Franje Tuđmana u stvaranju Hrvatske države, u stvaranju neovisnosti i slobode te obrani u doba velikosrpske agresije, rekao je predsjednik Vlade Plenković dodavši da njegov lik i djelo, s prolaskom vremena dobivaju pravi značaj koji je jedinstven i neponovljiv.

Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plankovića, na obilježavanju su bili potpredsjednik vlade, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, zastupnici u europskom parlamentu, saborski zastupnici te broji gradonačelnici i načelnici ovog područja.

Počast prvom hrvatskom predsjedniku, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odala je i delegacija Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom.

-Ponosni smo na Dr. Tuđmana kao našeg Zagorca, prvog hrvatskog predsjednika koji je u povijesnom trenutku prepoznao mogućnost da se Hrvatska osamostali, na žalost morali smo do toga doći kroz Domovinski rat. Stekli smo neovisnost zahvaljujući njemu i našim  braniteljima, pa je današnji dan prilika da se prisjetimo i svih poginulih te nestalih hrvatskih branitelja, ali i civilnih žrtava koji su dali doprinos za stvaranje hrvatske države, rekao je župan Kolar.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska