Skip to content

Grad Krapina uskoro će imati potpuno nov katastar nekretnina i zemljišne knjige

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Grad Krapina prvi je u Krapinsko-zagorskoj županiji počeo s projektima katastarske izmjere. Nakon što je napravljena izmjera za Katastarske općine Donja Šemnica i Krapina jug, prošle godine formirane su nove zemljišne knjige za KO Velika Ves i Gornja Pačetina, a s katastarskim izmjerama sada se nastavlja dalje.

Konferencija za medije povodom početka radova katastarske izmjere na području dijela Katastarske općine Škarićevo, koja obuhvaća Škarićevo i Krapinski Vidovec, te katastarske izmjere za Katastarsku općinu Krapina, koja obuhvaća područje rubnih dijelova oko samog središta grada, odnosno Doliće, Laz Krapinski, dio Podgore Krapinske, dio Strahinja, Stražu Krapinsku, Šušelj Brijeg, dio Tkalca, Trški Vrh, Vidovec Krapinski, Zagoru i dio Žutnice, održana je u utorak, 14. svibnja 2024. godine u Tkalcima, u nazočnosti gradonačelnika Grada Krapine Zorana Gregurovića, glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonia Šustića te potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića.

Izmjere su izuzetno važne, jer će se srediti zemljišne knjige te će stanje biti identično i u katastru i u gruntovnici, naglašava gradonačelnik Zoran Gregurović, uz napomenu da su one u potpunosti besplatne.

– Priča vezana uz katastarsku izmjeru na području Grada Krapine se zaokružuje te nam nakon ove dvije izmjere preostaje još izmjera za Katastarsku općinu Krapina Grad, odnosno sam centar grada, koji je posljednji put mjeren 1984. godine, navodi gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Grad Krapina je jedna od 45 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj ,gdje se u 2024. godini provode katastarske izmjere, rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić. – Vrijednost investicije na području Grada Krapine je gotovo 2,4 milijuna eura, a sredstva je zahvaljujući Vladi RH osigurala Državna geodetska uprava, napominje Šustić.

Grad Krapina u samom je vrhu u Republici Hrvatskoj koji će uskoro imati potpuno nov katastar nekretnina i zemljišne knjige, naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. – Prema ovoj najvažnijoj evidenciji u Hrvatskoj, evidenciji nekretnina, država je niz desetljeća imala neprimjeren odnos. Stanje u katastru i zemljišnim knjigama mora biti identično stanju na terenu, jer to je preduvjet za svekoliki razvoj te u posljednjih nekoliko godina ulažemo značajna sredstva i napore kako bi se to i uredilo, naglašava Branko Bačić.

Državna geodetska uprava, Područni ured za katastar Krapina, Grad Krapina i tvrtke koje provode izmjeru, organizirat će dva javna skupa na kojima će nositeljima prava objasniti postupak obilježavanja, postupak predočavanja elaborata katastarske izmjere i sve druge postupke na poslovima katastarske izmjere. Za KO Škarićevo skup će biti održan u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine, u 18,00 sati u prostorijama Područne osnovne škole Škarićevo, a za KO Krapina, u utorak 21. svibnja 2024. godine, u 18,00 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska