Skip to content

Obilježen Nacionalni dan hitne medicine u Pregradi

Posted in Vijesti Radija Kaj

PREGRADA – Nacionalni dan hitne medicine obilježili su u utorak, 30. travnja 2024. godine, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije na Trgu Gospe Kunagorske u Pregradi. Zavod je izložio vozilo hitne medicinske službe, koje su okupljeni mogli razgledati uz stručno vodstvo, a velik interes pokazali su mališani iz vrtića te učenici iz tamošnje srednje škole, koji su ovom prilikom naučili i kako reanimirati osobu. Djelatnici Zavoda zainteresirane su građane upoznali i s opremom s kojom raspolažu, postupcima prve pomoći te osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Zavod je lani zaprimio više od 33 tisuće poziva na broj 194, odnosno svaka četvrta osoba birala je taj broj, a svaka peta – zatražila intervenciju. – Koliko smo bitna služba, govori i podatak da su naša vozila prošla 600 tisuća kilometara, što je kao da su 15 puta prošla oko Ekvatora, rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić, dodavši kako Zavod raspolaže s 36 timova T1, devet timova T2 i pet timova medicinsko prijavno dojavne jedinice, odnosno 155 djelatnika u osam ispostava.

Podrška Zavodu je i Krapinsko-zagorska županija, koja svake godine izdvaja značajna sredstva za opremu i nova vozila.  – U proteklih šest godina, Županija je uložila 5,5 milijuna eura u rad Zavoda, a prvenstveno u vozni park, tako da se možemo pohvaliti da smo jedna od županija Hrvatske koja ima najbolji vozni park jer naša vozila nisu starija od pet godina i imaju svu potrebnu modernu opremu, rekla je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe, čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti koja podrazumijeva angažiranost ljudi 24 sata na dan, 365 dana u godini po svim vremenskim uvjetima.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska