Skip to content

Obilježen jubilarni 70. rođendan Muzeja Dvor Trakošćan

Posted in Vijesti Radija Kaj

BEDNJA – Izložbom „Tko tu koga ženi?“ Andreje Srednoselec, obilježen je u srijedu, 24. travnja 2024. godine, 70. rođendan Muzeja Dvor Trakošćan, jednog od najatraktivnijih i najposjećenijih dvoraca u Hrvatskoj. Izložba je brojne uzvanike povela kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka, postavljena je u dvije galerije drugog kata dvorca u pet cjelina. Prva donosi kratki uvod u svijet plemićkih i velikaških brakova, druga istražuje ženidbenu strategiju obitelji Drašković, treća prikazuje bitne elemente procesa sklapanja braka, četvrta se bavi značajem plemkinja u društvu dok peta donosi zaključak o ovoj kompleksnoj temi i promjenama koje je donijelo moderno doba. Radi se o portretima, fotografijama, sitnom inventaru i drugoj građi, odnosno 60 originala i 90 preslika iz fundusa drugih muzeja.

– Jedan smo od rijetkih muzeja koji izlaže veliki postotak svog fundusa, gotovo 70%, odnosno pristupačnost građe nam je na prvom mjestu, ali sve više se otvaramo i drugim događanjima poput radionica i izložbi, a  cijela „paleta“ aktivnosti svjedoči o 70 godina rada Dvora Trakošćan, rekla je ravnateljica Goranka Horjan.

Među brojnima uzvanicima poput župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i načelnika Bednje Damira Poljaka, obilježavanju je prisustvovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. – Dvorac Trakošćan iznimno je vrijedan kompleks, jedan od najvažnijih hrvatskih dvoraca, koji osim graditeljske izvrsnosti ima i jedinstvenu povezanost s prirodom, stoga vjerujem da će uz brojne planove dvorac imati brojna unapređenja i privlačiti još veći broj posjetitelja, rekla je ministrica Obuljen Koržinek dodavši kako će ministarstvo kulture i medija u dogovoru s ravnateljicom Gorankom Horjan napravili plan aktivnosti za energetsku obnovu za što su osigurana i sredstva, ali i za bolju pristupačnost osobama s invaliditetom.

Dvor Trakošćan ovih 70 godina obilježava pod sloganom „Povezani kroz vrijeme”, ističući važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti, a nakon  otvorenja izložbe, posjetitelje je dočekao i glazbeni program te light showu na zidinama dvorca.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska