Skip to content

Obilježen Dan grada Ludbrega

Posted in Vijesti Radija Kaj

LUDBREG – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u utorak, 19. ožujka 2024. godine, obilježen je Dan grada Ludbrega, a među brojnim gostima, svečanoj sjednici nazočili su i predsjednik RH Zoran Milanović, župan Međimurske županije Matija Posavec, izaslanik župana Varaždinske županije i zastupnik u Hrvatskom saboru Siniša Jenkač, brojni zastupnici u Hrvatskom saboru te gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina. U svom slavljeničkom govoru, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić istaknuo je kako je u gradu napravljeno nekoliko važnih iskoraka.

– Prije svega, radi se o stabilizaciji proračuna vezanom uz investicijski ciklus naših poduzetnika, ali i novih koji započinju svoje investicije u ludbreškim gospodarskim zonama. To nam je važno i zbog rasta zaposlenosti, izvoza, stvaranja novih vrijednosti koje će pomoći izvorni rast prihoda grada i novi razvoj. Druga važna komponenta je razvijanje projekata povezanih sa zelenim i obnovljivim izvorima energije, a tu su i ulaganja u obrazovanje i mlade, kazao je Bilić te istaknuo kako je Grad Ludbreg jedan od onih gradova koji imaju izvanredan i ambiciozan mladi tim za europske projekte koji neumorno planiraju i prijavljuju nove projekte.

Župan Međimurske županije Matija Posavec u svom je obraćanju rekao da je Ludbreg grad kreativnosti, inovativnosti, dobrih ideja i grad razvoja koji ima sve one odlike koje mora imati jedan moderan europski gradić. – To je odlika ne samo Ludbrega, nego odlika cijelog sjevera Hrvatske, kao najrazvijenijeg, najinovativnijeg i najnaprednijeg hrvatskog kraja, regije koja raste, koja se razvija i koja hrani cijelu Hrvatsku, kazao je Posavec. Okupljenima se uime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, obratio i zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je rekao da Ludbreg i Novi Marof nisu susjedni gradovi, ali imaju zajedničke projekte. – Svi vi domaći znate da nas povezuje rijeka Bednja, a i projekti u sklopu ITU mehanizma pod vodstvom grada Varaždina, gdje smo se uključili i mi i gdje smo partneri u nekim projektima, naglasio je Jenkač. Predsjednik RH Zoran Milanović istaknuo je važnost korištenja novca iz fondova Europske unije, naglašavajući kako tog novca neće biti još dugo.

– Uskoro će EU fondovi biti sve manji i manji. Zemlja ne smije doći u fazu jedne energetske, ekonomske inercije u kojoj će kao Portugal, Grčka nakon toga 30, 40 godina gledati prema gore i biti svjesna da ustvari dalje ne može i da će ta razlika između nas i onih koji su bogatiji, ostati zauvijek, ili barem zauvijek za vrijeme naše generacije, između ostalog je rekao u svom govoru predsjednik Milanović.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega uručene su i gradske nagrade i priznanja. Počasnom građankom Ludbrega proglašena je Mirjana Špoljarić Egger, rođena Ludbrežanka, odrasla u Švicarskoj, gdje je 2000. godine započela i diplomatsku karijeru.

Foto: Dubravko Bilić FB

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska