Skip to content

Najveća šuma hrane u Hrvatskoj posađena u Koprivnici

Posted in Vijesti Radija Kaj

KOPRIVNICA – Najveća šuma hrane u Hrvatskoj posađena je u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine, uz Dan planeta Zemlje, u Koprivnici, na prostoru kod Sveučilišta Sjever Sveučilišnog centra Koprivnica. Šuma hrane dinamičan je ekosustav dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo korisno bilje. Sastoji se od slojeva jestivih biljaka, stabala, grmova i biljaka, pažljivo posađenih kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik. – Prvu smo šumu hrane posadili prošle godine u Koprivnici, središtu Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj Dan planeta Zemlje obilježavamo sadnjom najveće šume hrane, čak pet puta veće od prošlogodišnje, sa 150 stabala voćaka i čak 750 sadnica komplementarnog aromatičnog i začinskog bilja, te manjih voćaka i povrtnica. Najljepše od svega je da je zbog sadnje na permakulturan način ona zapravo – samoodrživa, istaknula je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Sadnji šume hrane nazočio je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić: – Mi u Koprivnici izuzetno smo ponosni na sve iskorake koje radimo, a posebno nas čini ponosnima činjenica da smo lider upravo u zelenim i održivim politikama. Prije 15-ak godina pokrenuli smo projekt, koji se tada zvao Novo lice Koprivnice, a danas se ti rezultati vide u energetskoj obnovi i uštedi, pasivnim zgradama, javnoj rasvjeti, javnom prijevozu putem bicikala i električnih autobusa, rekao je gradonačelnik Jakšić.

U najvećoj šumi hrane u Koprivnici posađena su stabla raznog voća poput jabuka, šljiva, marelica, krušaka, ogrozda te grmova bobičastog voća, ružmarina, lavande, češnjaka, luka, kadife, raznih cvjetnih grmova koji čine jedinstvenu ekološku simbiozu.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska