Skip to content

Na Kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije o ISPU ePlanovima i mreži punionica električkih vozila

Posted in Vijesti Radija Kaj

ČAKOVEC – ISPU ePlanovi- novi sustav izrade prostornih planova, sufinanciranje nabave kombi vozila za potrebe prijevoza osoba s invaliditetom, sufinanciranje Zaklade za prevenciju Međimurske županije te razvoj mreže punionica električnih vozila, bile su teme sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji u srijedu, 6 ožujka 2024. godine, u Čakovcu. S obzirom na raspisani natječaj za izradu ISPU ePlanova, koji se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, cilj Kolegija bio je približiti gradonačelnicima i načelnicima mogućnosti iskorištenja raspoloživih sredstava, budući da bi u suprotnome njihovu izradu morati financirati vlastitim sredstvima, rekla je predsjedavajuća kolegijem Đurđica Slamek.
– Putem aktualnog natječaja, gradonačelnici i načelnici imaju mogućnost izrade novih prostornih planova, njihovu izmjenu te transformaciju prostornih planova iz postojećeg u novi sustav. Iznos financiranja izrade novih prostornih je po 30 tisuća eura, za što se odlučila većina jedinica lokalne samouprave jer je postupak jednostavniji u odnosu na izmjene postojećih prostornih planova, dok je za transformaciju namijenjeno po 15 tisuća eura, pojasnila je Slamek. Rok za podnošenje zahtjeva za dobivanje sredstava je u tijeku te su prijave do kraja lipnja 2024. godine, odnosno do iskorištenja sredstava pa se nadam da će većina međimurskih gradonačelnika i načelnika iskoristiti ovu šansu i prilagoditi svoje prostorne planove novoj obvezi, dodala je Slamek.
Što se tiče razvoja mreže punionica električnih vozila, Međimurje ima između 400 i 500 registriranih električnih vozila, podijeljenih u dvije kategorije; manja vozila s dometom do 150 kilometara i veća vozila s dometom do 450 kilometara. Istodobno, na prostoru Međimurske županije postoje samo dvije super brze punionice, u Čakovcu je ukupno šest aktivnih punionica, odnosno u cijelom Međimurju sveukupno njih 12.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska