Skip to content

Motivi varaždinskog zelja i zagorskog purana u posebnoj ediciji poštanskih maraka i razglednica

Posted in Vijesti Radija Kaj

VARAŽDIN – Motivi varaždinskog zelja i zagorskog purana, zaštićenih proizvoda na razini Europske unije, diljem svijeta prenosit će se i putem poštanskih marki, razglednica i žigova.

Hrvatska pošta je u ediciji „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi” izdala poštanske marke posvećene upravo varaždinskom zelju i zagorskom puranu, koje su predstavljene u atriju Županijske palače u Varaždinu. Varaždinska županija ima 20 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od čega 10 na europskoj razini te 10 na nacionalnoj razini, zaštićenih jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek istaknuo je kako je oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla potrošačima jamče kvalitetu proizvoda. – U slučaju varaždinskog zelja ova oznaka potrošaču jamči da su sve faze proizvodnje, od sjemena do finalnog proizvoda, provedeni na području Varaždinske županije. Svi koji se žele baviti ovom vrstom proizvodnje moraju proći proces certificiranja koje provodi neovisno tijelo. Taj proces nije kompliciran, a svima zainteresiranima pomažemo u Upravnom odjelu za poljoprivredu kako bi se proizvođači što manje opterećivali s papirologijom, zaključio je pročelnik Vincek.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska