Skip to content

Mirjana Štahan iz Zlatara pobjednica je 16. Babičinih kolača

Posted in Vijesti Radija Kaj

KRAPINA – Mirjana Štahan iz Zlatara pobjednica je 16. Babičinih kolača, županijskog natjecanja u pripremi slastica po tradicionalnoj recepturi Hrvatskog zagorja, koje je održano u subotu, 13. travnja 2024. godine u Krapini, odakle je došla prošlogodišnja pobjednica. Mirjana Štahan je za svoj kolač „Jurjevski beciklin“ dobila najviše ocjene, a kako je istaknuo dopredsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije Branko Čukelj kolač je bio izvrstan i u okusu, ali i u prezentaciji.

Drugo mjesto pripalo je Ljubici Radovečki iz Svetog Križa Začretja za „Vesnine paketiće“, a na trećem mjestu našla se Biserka Hajdek iz Zlatar Bistrice s kolačem „Salovnjaki“. Nagrada „Izvorno zagorsko“ pripala je Mariji Bračević iz Petrovskog. Natjecateljica je tako dobila svojevrsni Certifikat koji joj je dodijeljen na rok od dvije godine. Sljedeće dvije godine ne sudjeluje u natjecanju budući da se svojim umijećem i znanjem dokazala u prezentaciji zagorske tradicijske kulture.

Ove godine natjecalo se 28 baka iz svih krajeva Krapinsko-zagorske županije sa svojim domaćim kolačima na oduševljenje brojnih posjetitelja koji su u sportskoj dvorani u Krapini čekali u redovima da kušaju njihove slastice. Najmlađa među okupljenim bakama bila je 50-godišnja Valentina Bočkaj, najstarija 78-godišnja Mirica Sinković, a po broju unučadi, s njih čak 13-ero rekorderka je Marica Kipa.

Sve kolače i ove je godine kušao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Ova manifestacija priča jednu lijepu priču, a svi recepti naći će se u knjižici koja će izaći nakon manifestacije pa pozivam sve naše ugostitelje da koriste te recepte i nude starinske kolače budući da turisti žele probati nešto što je autohtono i predstavlja regiju u kojoj se nalaze, rekao je župan Kolar.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Krapinsko-zagorska županija i županijska Turistička zajednica, a suorganizator Grad Krapina i Turistička zajednica grada Krapine.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska